Wykonanie

Bardzo lubię
cukinię i zawsze ją robiłam faszerowaną
mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam ją zrobić z innym farszem. Nafaszerowałam ją
ryżem. Pyszna wyszła, lekka i smakowita. Dobry pomysł na nadziewane warzywo, myślę że jeszcze coś wymyślę jeżeli chodzi o farsz inny niż
mięsny.Dzięki uprzejmości firmy SYS wykorzystałam w swoim daniu
ryż z
pomidorami i
papryką, pyszna propozycja na obiad. Najbardziej ucieszył mnie fakt, ze firma proponuje zdrowe dania bez konserwantów i chemii. Wykorzystują własne warzywa, z własnego gospodarstwa. W ofercie dań jest wielki wybór,
kasze,
ryże, zupy, placki i
suszone warzywa. Polecam.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 4 niewielkie
cukinie- opakowanie
ryżu z
pomidorami i
papryką SYS- 250 g
pieczarek-
sól,
pieprz- szczypta
chilli- ulubione
zioła -
bazylia i
oregano- 150 g
sera żółtegoWykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Wkładamy na kilka minut do wrzątku, aby lekko zmiękła.Przekładamy na blaszkę. W tym czasie gotujemy
ryż z
pomidorami i
papryką według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni, dodajemy do ugotowanego już
ryżu. Dodajemy do smaku
zioła,
chilli,
pieprz i
sól.
Cukinie faszerujemy
ryżem i posypujemy
startym serem.Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni, grzanie góra dół przez 25-30 minut.Przekładamy na talerze, możemy podać z
ketchupem,
sosem czosnkowym.Smacznego :-)

