Wykonanie
Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Jej specyfiką jest to, że nie może obyć się bez
mięsa, ostrych przypraw i wszelkiego rodzaju warzyw. Często rozpoznawalnym daniem kuchni meksykańskiej jest tortilla, która można nadziewać przeróżnymi warzywami,
mięsem lub
owocami morza w zależności od potrzeb i fantazji.Składniki:- placki tortilla - 6 sztuk- 500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowe- 4
papryki (2 żółte, zielona, czerwona)- 2
papryczki chili- 15
oliwek zielonych- 4
pomidory-
cebula czerwona i żółta-
pomidory krojone w puszce-
ser żółty-
ketchup-
sól- świeżo zmielony
pieprz-
oregano-
bazylia-
oliwa z oliwekPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy
olej a następnie wrzucamy
mięso mielone. Smażymy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę
żółtą paprykę oraz pokrojone
oliwki. Smażymy całość przez około 7 minut. Gdy
mięso jest już dobrze wysmażone dodajemy
pomidory z puszki i mieszamy. Przyprawiamy
solą oraz
pieprzem. Gotujemy przez 10 minut.
Pomidory,
paprykę,
cebulę oraz
papryczki chili kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do miski.Do przygotowanej sałatki warzywnej dodajemy
pieprz,
sól,
oregano,
bazylię,
oliwę i wszystko mieszamy.Na tortille dodajemy wcześniej zrobione
mięso i zwijamy. Gdy wszystkie tortille są wypełnione i zwinięte układamy je na brytfance. Na każdą tortillę kładziemy plaster
sera żółtego oraz polewamy
ketchupem. Przypiekamy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.Tortille wykładamy na talerz i posypujemy
sałatka warzywną.