ßßß
Pomidory z mozzarellą to przystawka znana i wydawać by się mogło, że trochę oklepana. My ją uwielbiamy, zwłaszcza kiedy robię ją ze swojskich słodkich pomidorów. Dodaję do niej oliwki z chilli, które są dość słone i pikantne przez co podkreślają smak. Takie pomidory podaję z chlebkiem natartym masłem z czosnkiem i upieczonym w piekarniku. Do tego kieliszek dobrego wina i lekka kolacja gotowa.Składniki:2 duże pomidorykilka małych żółtych pomidorkówczerwona cebulaoliwki z chilli2 duże kulki mozzarelli3-4 łyżki oliwy z oliwekświeżo zmielony pieprz gruboziarnistysólłyżeczka ziół prowansalskichświeże zioła- bazylia i oreganoPomidory pokroić w grube plastry, żółte pomidorki i oliwki pokroić na połówki. Mozzarellę odsączyć i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwę wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Na półmisku układać na zmianę pomidory i ser. Na wierzchu poukładać resztę dodatków. Polać oliwą i posypać świeżymi ziołami.