Wykonanie
Ostatnio miałam ochotę na kolację z
soczewicą. Po przejrzeniu kuchennych zapasów, stwierdziłam, że przygotuję ją z
pomidorem i
cieciorką. Mój wybór okazał się być strzałem w dziesiątkę. Połączenie tych smaków bardzo przypadło mi do gustu i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę.Bardzo ważne jest również to, aby odpowiednio przyprawić danie, bo to one nadają mu odpowiedni smak i charakter. Najważniejsza jest
bazylia oraz trochę
majeranku, poza tym
sól i
pieprz.Zachęcam do ugotowania sobie takiej kolacji.Składniki na porcję:60g
soczewicypomidor100g
cieciorki ugotowanej lub z puszki
bazylia,
majeranek,
sól i
pieprzdynia,
słonecznikDo garnka wsypujemy
soczewicę i zalewamy niedużą ilością
wody i zagotowujemy.W tym czasie dokładnie myjemy
pomidora i drobno go kroimy, po czym wrzucamy go do garnka.Po około 10-12 minutach dodajemy
przyprawy i
cieciorkę. Całość gotujemy, aż do zmięknięcia
soczewicy, czyli około 3-5 minut.Po przełożeniu dania do miseczki możemy ozdobić je
dynią i
słonecznikiem.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować
soczewice z
pomidorem i
cieciorką, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
soczewica czerwona stanowi dobra alternatywę dla
mięsa, zawiera bardzo dużo potasu- zapobiega nadciśnieniu tętniczemu oraz żelaza,
pomidory są doskonałym źródłem likopenu, który opóźnia proces starzenia; ponadto zwiększają one naszą odporność, dzięki witaminie C, ponadto pomagają prace układu nerwowego,
cieciorka jest oczywiście bogata w
białko, potas, fosfor, wapń i kwas foliowy,.