ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa soczewica z cieciorką

Pomidorowa soczewica z cieciorką

nazwa

Wykonanie

Ostatnio miałam ochotę na kolację z soczewicą. Po przejrzeniu kuchennych zapasów, stwierdziłam, że przygotuję ją z pomidorem i cieciorką. Mój wybór okazał się być strzałem w dziesiątkę. Połączenie tych smaków bardzo przypadło mi do gustu i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę.
Bardzo ważne jest również to, aby odpowiednio przyprawić danie, bo to one nadają mu odpowiedni smak i charakter. Najważniejsza jest bazylia oraz trochę majeranku, poza tym sól i pieprz.
Zachęcam do ugotowania sobie takiej kolacji.
Składniki na porcję:
60g soczewicy
pomidor
100g cieciorki ugotowanej lub z puszki
bazylia, majeranek, sól i pieprz
dynia, słonecznik
Do garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy niedużą ilością wody i zagotowujemy.
W tym czasie dokładnie myjemy pomidora i drobno go kroimy, po czym wrzucamy go do garnka.
Po około 10-12 minutach dodajemy przyprawy i cieciorkę. Całość gotujemy, aż do zmięknięcia soczewicy, czyli około 3-5 minut.
Po przełożeniu dania do miseczki możemy ozdobić je dynią i słonecznikiem.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować soczewice z pomidorem i cieciorką, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
soczewica czerwona stanowi dobra alternatywę dla mięsa, zawiera bardzo dużo potasu- zapobiega nadciśnieniu tętniczemu oraz żelaza,
pomidory są doskonałym źródłem likopenu, który opóźnia proces starzenia; ponadto zwiększają one naszą odporność, dzięki witaminie C, ponadto pomagają prace układu nerwowego,
cieciorka jest oczywiście bogata w białko, potas, fosfor, wapń i kwas foliowy,.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/pomidorowa-soczewica-z-cieciorka.html