Wykonanie
Dziś mam dla was kolejny przepis na zupkę krem. Chociaż moją ulubioną niezmiennie jest porowa, to nadal eksperymentuję i szukam dla niej konkurencji. Tym razem padło na
paprykę,
pomidory i
ziemniaki. Zupa wyszła bardzo kremowa, intensywna w smaku i o pięknym kolorze. W smaku zdecydowanie dominuje
papryka. Ja użyłam zielonej, prosto z ogródka, ale jeśli chodzi o barwę, to lepiej użyć czerwonej, żeby odcień był jeszcze intensywniejszy.Składniki na 3-4 porcje:puszka
pomidorów 400g lub 5-6 świeżych, średniej wielkości
papryka2 nieduże
ziemniakiszklanka
wodysólpieprzZiemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy
pomidory z puszki lub świeże, pokrojone oraz posiekaną
paprykę. Warzywa zalewamy szklanką
wody i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy je
solą i
pieprzem. Blendujemy na gładki krem, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.Krem podajemy na ciepło lub na zimno, z
chlebem np. gryczanym .Smacznego:)