Wykonanie
Jeśli Waszym problemem jest wieczny brak czasu, nie oznacza to, że zmuszeni jesteście rezygnować z dań smacznych i zdrowych. Elegancko wyglądająca potrawa nie oznacza także, że na jej przygotowaniu trzeba spędzić w kuchni cały dzień i pół nocy ;-)
Filety kurczaka stwarzają nieograniczone możliwości tworzenia atrakcyjnych i różnorodnych dań, a ich dodatkową zaletą jest krótki czas przygotowywania. Dzięki temu w kilka chwil można wyczarować ciekawy obiad dla siebie lub dla gości.

1 pierś ( pojedyncza)
kurczaka na osobę
parmezansłodka papryka1 łyżka
sosu sojowego150 ml
wody2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
keczupu1/2 łyżeczki
bazyliisól i
pieprz do smaku
olejwykałaczki
Filety z piersi kurczaka delikatnie rozbić, nadając im owalny kształt. Przygotować marynatę z 5 łyżek
oleju, 1 łyżki
sosu sojowego i 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki.
Kurczaka marynować przez 30 min.( W międzyczasie możemy przygotować dodatki. )Po tym czasie każdy z filetów posypać warstwą startego na drobnej tarce
parmezanu ( po 2-3 łyżki na filet ) i oprószyć
czarnym pieprzem. Filety zrolować i spiąć wykałaczką, by się nie rozwinęły.W rondlu rozgrzać niedużą ilość
oleju, po czym obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoto.Do 150 ml
wody dodać 2 łyżki
koncentratu pomidorowego i 2 łyżki
keczupu oraz
bazylię i ew.
sól i
pieprz do smaku.Roladki zalać sosem. Rondel przykryć pokrywką, po czym dusić roladki na małym ogniu przez 15-20 min. Sos można zaostrzyć
pieprzem cayenne.