ßßß
Składniki:Marynata:– 1/2 szklanki gorącej wody;– 4 łyżki oleju;– 1 łyżka sosu sojowego;– 1 łyżka miodu;– 1 łyżeczka pieprzu;– 1 łyżeczka słodkiej papryki w płatkach;– 1 łyżeczka słodkiej papryki;– 1 łyżeczka suszonego tymianku;– 1 łyżeczka bazylii i oregano;Wszystkie składniki łączymy. Do rękawa foliowego wkładamy umytego kurczaka i dokładnie nacieramy go marynatą i szczelnie zamykamy na całą dobę od czasu do czasu obracając workiem wcierając w kurczaka marynatę.Składniki do pieczenia:– 1 zamarynowany kurczak;– 1 butelka ulubionego piwa;– 1 kg ziemniaków pokrojonych w plastry;– 3 cebule;– 4 ząbki czosnku w łupinkach– sólWykonanie:Otworzyć butelkę piwa, odlać szklankę piwa do podlewania kurczaka. Otwartą butelkę piwa ustawić w naczyniu żaroodpornym, nałożyć na nią kurczaka. Do foremki wrzucić pokrojone ziemniaki, obrane cebule przekrojone na pół oraz ząbki czosnku, posypać dużą ilością soli i podlać pozostałą marynatą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę, piec podlewając kurczaka co jakiś czas piwem. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20-30 minut, gdyby piwo z butelki się nie pieniło wsypać szybko szczyptę soli. Po upieczeniu kurczaka odstawić na około 20 minut, żeby soki z niego od razu nie wypłynęły i nie był suchy.Smacznego
[cookd]