Wykonanie
Kurczak na butelce
piwa jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego
mięso pyszne i soczyste. Wygląda kapitalnie i robi wrażenie na każdym.Potrzebujesz:- całego
kurczaka około 2kg- butelki
piwa Karmi- 2 łyżek
ketchupu- 2 łyżek
oleju- łyżki
wody- łyżeczki
sosu sojowego- 1.5 łyżki
ostrej papryki- 1 łyżeczki
soli- 1 łyżeczki
pieprzu- 1 łyżeczki
przyprawy do kurczakaZacznij od przygotowania marynaty.Wymieszaj
przyprawy z
ketchupem olejem i
sosem sojowym. Dodaj
wody i dokładnie wymieszaj.
Kurczaka umyj i wysusz. Wytnij szyjkę. Natrzyj
kurczaka marynatą na zewnątrz i od środka. Włóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Butelkę z
piwem namocz w ciepłej wodzie by móc łatwo odkleić nalepki. Otwórz
piwo i odlej 1/3 do szklanki.
Kurczaka nadziej na butelkę tak, by jej szyjka wystawała z
kurczaka. Wstaw
kurczaka na butelce do żaroodpornego naczynia z niewielką ilością
wody na dnie.Włóż to wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piecz przez około godzinę na kilogram
mięsa podlewając co 20 minut
piwem ze szklanki.
Piwo z butelki powinno kipieć i oblewać
kurczaka, jeśli się tak nie dzieje wystarczy wsypać do butelki
soli lub wrzucić kawałek
kostki rosołowej.Pod koniec, jeśli
kurczak nie jest ładnie zarumieniony możesz włączyć termoobieg i obracać co jakiś czas by uzyskać równomierne przypieczenie.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 20 minut zanim zdejmiesz
kurczaka z butelki by nie wyciekły z niego
soki. Nie martw się, butelka utrzymuje ciepło więc
mięso i tak nie będzie zimne.Smacznego!!!