Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×Pachnące
śliwkami ,
miodem i
wanilią ciasto na pewno Wam podpasuje, tym bardziej, że
śliwki są teraz najbardziej aromatyczne, słodkie i pyszne. Oczywiście nie widzę przeszkód żebyście użyli
mąki pszennej – jeśli możecie ją spożywać, ja przyznam , że to ciasto było eksperymentem – brakło mi
mąki z pszenicypozostały żytnie : razowa i żurkowa oraz
waniliowy budyń –
skrobia nie dałaby tego miłego aromatu
wanilii. Idealne z
jogurtem na śniadanko
Spróbujcie , to samo zdrowie.
Składniki:blacha 25 x 40 cm1 kg słodkich
śliwek250 g ( 1 2/3 szklanki )
mąki żytniej razowej ( lub dowolnej )120 g (3 op. ) budyniu
waniliowego150 g (1 szklanka )
mąki żurkowej – żytniej gruboziarnistej + 2-3 łyżki50 g
drożdży świeżych1/2 szklanki
mleka3 łyżki
cukru3 łyżki
miodu4
jajka80 g
masła /
margaryny + 30 g1/2 szklanki
otrąb owsianych2 łyżki
cukru z
wanilią50 g
rodzynek50 g kandyzowanej skórki
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do 40-45 stopni.Rozpuścić w nim
drożdże, dodać
cukier i
miód.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.Odstawić aż spęcznieje i stanie się kremową masą ( około 30 minut).Stopić 80 g tłuszczu.Wymieszać
mąki z
budyniem.Wlać do nich zaczyn, wbić
jaja i zacząć wyrabiać.Gdy się połączy dolać
masło i
bakalie.Wyrabiać aż zacznie odstawać od miski, ok. 10 minut.Odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. ( 30-60 minut w zależności od temperatury)Przełożyć do natłuszczonej formy z papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, pokroić na połówki, wyłożyć na ciasto.Resztę
masła wymieszać z
cukrem,
mąką ( 3 łyżkami ) i
otrębami.Kruszonkę wysypać na ciasto.Piec 30 minut w temp. 180 stopni – do suchego patyczka.Polecam podawać je z
miodem i
skórką pomarańczową. Smakuje wtedy nieziemsko!W zupełnie innej wersji możecie upiec je z innymi sezonowymi
owocami, posypanymi
cukrem i
migdałami lub
miodem i
orzechami.
Powiązane notki:
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)
Drożdżowe pełnoziarniste pancakes / racuchy z
jabłkami i
miodemKruche ciasto ze
śliwkami,
budyniem i
beząCiasto drożdżowe – babka
śniadaniowa z kruszonką