ßßß Cookit - przepis na Tort ze śmietaną i czarną porzeczką

Tort ze śmietaną i czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Moje wczorajsze imieniny spędziłam bardzo miło. Upał dawał się we znaki ( dziś ma być jeszcze bardziej parno i gorąco – miło będzie to przeczytać zimą ) więc biesiadnicy dostali coś lekkiego mimo to intensywnie pobudzającego kubki smakowe. Kwaskowe czarne porzeczki ze słodką śmietaną, mocno schłodzone z chrupiącymi orzechami w karmelu zachwycają. Spróbujcie, jego wykonanie jest bardzo proste.
Składniki:
2 tortownice o średnicy 20 cm ( jedna o średnicy 25 – tort trójwarstwowy)
Ciasto biszkoptowe:
5 dużych jaj
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej / ew. budyniu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Krem:
600 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 % tł.
1 łyżka żelatyny lub 2 śmietanfiksy
1/2 laski wanilii
1/2 szklanki cukru
dodatkowo:
450 g czarnych porzeczek
50 g orzechów w karmelu
2-3 łyżki cukru
1 1/2 szklanki kompotu z porzeczek lub śliwek lub syrop owocowy rozrobiony w wodzie
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Gdy zacznie się roztapiać dodajemy po 1 żółtku, a gdy się połączą mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Przelewamy do dwóch form wysmarowanych masłem lub margaryną z papierem do pieczenia na dnie.
Pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach.
Po tym czasie upuszczamy ciasto w formie z około 60 cm, na podłogę ( na ręcznik ) i odstawiamy do ostudzenia – dzięki temu będzie równe i nie opadnie.
Studzimy.
Ubijamy śmietanę z cukrem i wanilią.
Dodajemy śmietan fixy lub rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.
Chłodzimy.
Połowę porzeczek zasypujemy cukrem i podsmażamy aż puszczą sok.
Zimne ciasta kroimy na pół ( lub na trzy części jeśli pieczemy go w większej tortownicy).
1 blat nasączamy, układamy na nim 1/3 duszonych porzeczek wraz z syropem , posypujemy 1/4 porzeczek surowych, smarujemy śmietaną tak aby starczyło jej na boki i wierzch tortu, czynność powtarzamy.
Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi porzeczkami i orzechami.
Przed podaniem schładzamy.
Smacznego!
ANia
Mam nadzieję , że wszystkie Anie po imieninach są zadowolone
Powiązane notki:
Gofry z truskawkami i bitą śmietaną
Urodzinowy TORT CAPPUCINO (kawowy) , przepis i fotorelacja
Wspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladową
Sernik – tort na zimno z truskawkami i galaretką ( bez pieczenia)
Tort bezowo kokosowy z kremem makowym
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/07/27/tort-ze-smietana-i-czarna-porzeczka