ßßß
Składniki:2 tortownice o średnicy 20 cm ( jedna o średnicy 25 – tort trójwarstwowy)Ciasto biszkoptowe:5 dużych jaj3/4 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej / ew. budyniu3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniasólKrem:600 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 % tł.1 łyżka żelatyny lub 2 śmietanfiksy1/2 laski wanilii1/2 szklanki cukrudodatkowo:450 g czarnych porzeczek50 g orzechów w karmelu2-3 łyżki cukru1 1/2 szklanki kompotu z porzeczek lub śliwek lub syrop owocowy rozrobiony w wodziePrzygotowanie:Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.Gdy zacznie się roztapiać dodajemy po 1 żółtku, a gdy się połączą mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Przelewamy do dwóch form wysmarowanych masłem lub margaryną z papierem do pieczenia na dnie.Pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach.Po tym czasie upuszczamy ciasto w formie z około 60 cm, na podłogę ( na ręcznik ) i odstawiamy do ostudzenia – dzięki temu będzie równe i nie opadnie.Studzimy.Ubijamy śmietanę z cukrem i wanilią.Dodajemy śmietan fixy lub rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.Chłodzimy.Połowę porzeczek zasypujemy cukrem i podsmażamy aż puszczą sok.Zimne ciasta kroimy na pół ( lub na trzy części jeśli pieczemy go w większej tortownicy).1 blat nasączamy, układamy na nim 1/3 duszonych porzeczek wraz z syropem , posypujemy 1/4 porzeczek surowych, smarujemy śmietaną tak aby starczyło jej na boki i wierzch tortu, czynność powtarzamy.Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi porzeczkami i orzechami.Przed podaniem schładzamy.Smacznego!ANiaMam nadzieję , że wszystkie Anie po imieninach są zadowolonePowiązane notki:Gofry z truskawkami i bitą śmietanąUrodzinowy TORT CAPPUCINO (kawowy) , przepis i fotorelacjaWspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladowąSernik – tort na zimno z truskawkami i galaretką ( bez pieczenia)Tort bezowo kokosowy z kremem makowym