Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na słodki deser
śmietankowo-
truskawkowy z nasionami chia. Jest to wariacja na temat panna cotty. Deser jest pyszny. Można śmiało powiedzieć- niebo w buzi. W okresie jesienno- zimowym do takich deserów wykorzystuję
truskawki mrożone. Ich smak i zapach jest dokładnie taki sam, jak smak i zapach świeżych
truskawek. Latem
truskawki miksuję z
cukrem, wkładam do plastikowych pojemniczków i zamrażam. Dzięki nim jesienią i zimą dodaję pięknego smaku i koloru moim deserom :))
Składniki (3 porcje):1 płaska łyżeczka nasion chia200 ml
śmietany kremówki 30%250 ml
mleka2 łyżki
syropu waniliowego (można zastąpić ziarnami z
laski wanilii)60 g
cukru2 czubate łyżeczki
żelatyny do
śmietany1 płaska łyżeczka
żelatyny do
truskawek150 ml posłodzonych zmiksowanych
truskawekWykonanie:Nasiona chia namaczamy w 5 łyżkach gorącej
wody i odstawiamy na 15 minut.Do garnka wlewamy
śmietanę,
mleko,
syrop waniliowy i wsypujemy
cukier. Całość mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Wsypujemy 2 czubate łyżeczki
żelatyny i mieszamy do jej rozpuszczenia. Całość studzimy.Po ostudzeniu 1/3 masy śmietankowej rozlewamy do szklaneczek i wkładamy do lodówki.Pozostałą część masy śmietankowej dzielimy na 2 części i z jedną z nich mieszamy nasiona chia.
Truskawki miksujemy, słodzimy według uznania. Płaską łyżeczkę
żelatyny rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej
wody i mieszamy z
truskawkami. Jeśli do deseru wykorzystujemy
owoce mrożone, musimy je odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażarki. Poza tym, jeśli
owoce mają bardzo niską temperaturę, mieszamy je z
żelatyną dopiero, gdy pierwsza warstwa jest już ścięta.Gdy warstwa śmietankowa zaczyna gęstnieć, delikatnie wylewamy na nią masę
truskawkową i całość ponownie wkładamy do lodówki.Gdy warstwa owocowa zacznie się ścinać, wylewamy warstwę z nasionami chia, a na końcu warstwę
śmietankową.Deser podajemy dopiero, gdy się całkowicie zetnie.Smacznego :)