ßßß Cookit - przepis na Panna cotta

Panna cotta

nazwa

Wykonanie

Panna cotta po włosku znaczy tyle co gotowana śmietanka. To rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (wanilia, mus owocowy, skórka cytrusowa), a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera, najczęściej owocami oraz sosem owocowym. Uwielbiam ten deser za jego lekkość i delikatność.
Składniki:
3 łyżeczki żelatyny w proszku
250 ml śmietanki kremówki (30%
250 ml pełnego mleka 3,2%
80 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sos:
200 g truskawek świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
2 łyżeczki wody
Wykonanie:
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut, w celu napęcznienia. Do rondelka wlać śmietanę, mleko, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy całość się zagotuje zdjąć rondel z ognia i dodać napęczniałą żelatynę . Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Powinno to zająć około 1-2 min. Masę przelać do foremek i zostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na około 4 godziny, żeby masa stężała.
Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki. Zmiksować z dodatkiem wody i cukru. Sos przechowywać w lodówce do momentu podania.
Żeby deser łatwiej było wyjąć z foremek, należy je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej, bo panna cotta bardzo szybko się rozpuszcza). Podawać z sosem truskawkowym i świeżymi owocami.
Źródło:http://smakowisko.pl/panna-cotta