Wykonanie
Panna cotta po włosku znaczy tyle co gotowana
śmietanka. To rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch.
Śmietanę podgrzewa się razem z
żelatyną oraz różnymi dodatkami (
wanilia,
mus owocowy, skórka cytrusowa), a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera, najczęściej
owocami oraz sosem
owocowym. Uwielbiam ten deser za jego lekkość i delikatność.Składniki:3 łyżeczki
żelatyny w proszku250 ml
śmietanki kremówki (30%250 ml pełnego
mleka 3,2%80 g
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiSos:200 g
truskawek świeżych lub mrożonych3 łyżki
cukru2 łyżeczki
wodyWykonanie:
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami zimnej
wody i odstawić na 5 minut, w celu napęcznienia. Do rondelka wlać
śmietanę,
mleko, dodać
cukier, ekstrakt z
wanilii i podgrzewać cały czas mieszając, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy całość się zagotuje zdjąć rondel z ognia i dodać napęczniałą
żelatynę . Mieszać, aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Powinno to zająć około 1-2 min. Masę przelać do foremek i zostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na około 4 godziny, żeby masa stężała.
Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki. Zmiksować z dodatkiem
wody i
cukru. Sos przechowywać w lodówce do momentu podania.Żeby deser łatwiej było wyjąć z foremek, należy je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej, bo panna cotta bardzo szybko się rozpuszcza). Podawać z sosem
truskawkowym i świeżymi
owocami.