ßßß
Składniki na biszkopt duży ;8 jajek1,1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia .Składniki na mały biszkopt ;
4 jajka2/3 szklanki cukru3/4 szklanki mąki1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia .Ubić białka na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać mikserem nanajwyższych obrotach . Dodać żółtka , ubijać jeszcze około 5 - 6 minut .Mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiaćprzez sito do ubitej masy jajecznej . Wymieszać delikatnie łyżką aż dopołączenia się wszystkich składników .Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni .Ponieważ czas pieczenia często jest uzależniony od naszego piekarnika ,proponuję sprawdzać po 40 minutach czy biszkopt jest w środku upieczony i dopiero po uzyskaniu pewności wyjąć go z piekarnika .Sprawdzamy wbijając patyczek w środek biszkoptu , jeżeli jest suchyto ciasto jest gotowe , a jeżeli jest mokry to wydłużyć czas pieczeniao kolejne 10 minut .Gdy za bardzo się spieka wierzch biszkoptu a w środku jest jeszcze nieupieczony przykryjcie go folia aluminiową .Upieczone biszkopty po wyjęciu z piekarnika wyłóżcie gorące z tortownicy na papier do pieczenia wierzchem do dołu . Dzięki temu uzyskacie idealniepłaski spód tortu .Wylewając masę do pieczenia , do tortownicy zawsze ciasto nalewajcie naśrodek tortownicy , powinno samoistnie rozejść się na boki tortownicy .Wierzch delikatnie wyrównajcie łyżką lub łopatką do ciasta .Upieczone i wystudzone biszkopty, każdy przekrójcie na trzy blaty .Owoce na spód tortu proporcje na dwa w/w biszkopty .40 dag malin lub truskawek2 galaretki , smak taki jak użyte owoce2 szklanki wody.Można też użyć owoców mrożonych lub z syropu , kompotu .Wtedy zamiast wody wykorzystajcie sok z owoców a jeżeli jest gomniej niż 2 szklanki brakującą ilość dopełnijcie wodą .Owoce z wodą lub sokiem zagotujcie . Odstawcie z ognia wsypcie suchągalaretkę wymieszajcie . Otrzymaną porcję podzielcie na dwa biszkopty .Tężejącą masę wyłóżcie na pierwszy blat biszkoptu .Krem malinowy lub truskawkowy proporcja na dwa w/w biszkopty.20 lub 30 dag malin lub truskawek1/2 l śmietany tortowej2 usztywniacze do śmietany lub 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklancewody .Owoce zmiksujcie blenderem i przetrzyjcie przez sito.Dobrze schłodzoną śmietanę ubijcie , pod koniec ubijania dodajciecukier puder , usztywniacze lub żelatynę i przetarte owoce .Pamiętajcie żeby nie dodawać gorącej żelatyny do ubitej śmietany ,poczekajcie aż będzie chłodna . Ja zawsze najpierw dodaję kilka łyżekubitej śmietany do chłodnej i rozpuszczonej żelatyny . Następnie miksuję i dopiero wtedy wlewam do ubitej śmietany i szybko całość miksuję .Owoce też dodawajcie partiami żeby nie rozrzedzić śmietany .Na zastygniętą owocową galaretkę nałóżcie krem . Trochę możecie zostawićsobie do dekoracji .Krem przykryjcie drugim blatem biszkoptu .Krem waniliowy z bitej śmietany .Proporcje na dwa w/w biszkopty1,5 l śmietany tortowejcukier puder 8 łyżek , lub według Waszego smakuCukier wanilinowy lub ziarna z laski wanilii3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wody lubusztywniacze do bitej śmietany w ilości podanejprzez producenta .Śmietanę ubijcie pod koniec ubijania dodajcie cukier , wanilie i chłodnążelatynę lub usztywniacze .Na drugi blat nałóżcie część kremu , przykryjcie trzecim blatem .Na wierzch i boki tortu nałóżcie krem .I dowolnie udekorujcie tort według Waszego pomysłu .Każdy blat biszkoptu nasączcie ponczem zrobionym z wody , cukru , soku z cytryny . Do zimnego ponczu można dodać3 - 6 łyżek spirytusu .Czekam na informację jak udekorowaliście swój tort .Smacznego !!!!!!!