Wykonanie
3
jajka,szklanka
cukru,4 łyżki
wody,100g
mąki tortowej,100g
mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,2 łyżeczki
kakaoMasa kremowa:250g
śmietany kremówki,
laska wanilii lub uprzednio przygotowany
cukier puder z
wanilią,2 łyżeczki
żelatynyDo dekoracji:2
galaretki malinowe lub
truskawkowe,
truskawki,
maliny lub inne
owoceZaczynamy od upieczenia
spodu ciasta. Przepis na
biszkopt jest najprostszym z możliwych.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
wodą na pianę. Mieszamy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia, wsypujemy
kakao i dodajemy do
żółtek. Ubitą pianę z
białek przekładamy do ciasta
Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.Kremówkę ubijamy, stopniowo dodając
waniliowy cukier puder (2 łyżeczki). W rondelku rozpuszczamy
żelatynę (w zimnej wodzie) i delikatnie podgrzewamy, pamiętając, by nie zagotować
żelatyny i przekładamy do niej odrobinę
bitej śmietany. Dokładnie mieszamy i łączymy z całością masy. Gdy
biszkopt wystygnie, wykładamy na niego masę kremową i układamy
owoce. Następnie przygotowujemy
galaretkę, którą rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej
wody i odstawiamy, czekając aż wystygnie. Zimną
galaretką polewamy ciasto i wkładamy do lodówki na 3 godziny.SMACZNEGO!