ßßß
Składniki:4 porcje500 ml śmietanki czekoladowej50 g cukru2 ¼ łyżeczki żelatyny3 łyżki zimnej wodyłyżeczka ekstraktu waniliowegoŚliwki:1 łyżeczka miodu50 g suszonych śliwekłyżeczka ekstraktu waniliowegoWykonanie:Panna cotta: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia.W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem. Mieszamy, aby cukier dobrze się rozpuścił.Odstawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aby stała się płynna. Po chwili dolewamy ekstrakt i przelewamy do filiżanek.Chłodzimy w lodówce koło 4 godzin.Śliwki: kroimy w kostkę i przekładamy z miodem do rondelka. Chwile podgrzewamy, po czym dodajemy ekstrakt waniliowy.Tak przygotowane śliwki kładziemy na zastygniętą panna cottę.Samą panna cottę możemy pozostawić w filiżankach lub przełożyć – odwracając filiżankę do góry dnem na talerzyk. Wcześniej ogrzewamy filiżankę przez chwilę zanurzając ją w ciepłej wodzie.Deser trzymamy w lodówce.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ