ßßß
Składniki:ciasto:2 1/2 szklanki mąki krupczatki ( 400 g )200 g masła2 żółtka2 łyżki gęstej śmietany 12/18 % tł.1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia ( można pominąć )ewentualnie wanilia w ulubionej formieSer:1 kg twarogu sernikowego100 g masła3/4 szklanki cukru pudru40 g budyniu waniliowego ( lub 40 g skrobi ziemniaczanej )5 jajek2 białkaszczypta soli400 g wiśniSos truskawkowy:750 g truskawek 250 g cukru odrobina cukru waniliowego lub świeżej bazyliiPrzygotowanie:Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam dużych jajek,w przypadku średnich ilość zwiększyć o 1-2.Poza sezonem można użyć owoców mrożonych (wcześniej należy je rozmrozić )
Sos:Musi odstać więc to od niego warto zacząć.Truskawki myjemy, oczyszczamy , większe kroimy na połowy.Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 godziny.Po tym czasie gotujemy, mieszając na dużym ogniu , tak aby sos odparował o około 1/3.Odstawiamy do wystudzenia.Warto dodać do niego aromat – kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 laski wanilii.W lodówce może stać nawet tydzień lub dwa.Ciasto:Mieszamy sypkie składniki. Dodajemy posiekane masło , rozkruszamy w dłoniach, gdy się połączy wbijamy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.Wiśnie myjemy i drylujemy.Masa Serowa:Masło ubijamy na puszystą piankę.Żółtka oddzielamy od białek w 4 jajkach. Wszystkie 6 białek wstawiamy do lodówki.Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę, jeśli są w temp. pokojowej dzieje się to szybko.Przelewamy cieniutkim strumieniem do masła. Nie przerywając miksowania.Gdy się połączą dodajemy budyń.Ser mieszamy z masą w 2-3 turach, stopniowo, miksując na małych obrotach miksera.Wbijamy jajo – wpływa to na wilgotność sernika – i mieszamy.Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, na drubość 4 – 5 mm.2/3 ciasta układamy na dnie formy ( ok. 25 x 35 cm ) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Z reszty formujemy paseczki, którymi udekorujemy wierzch sernika.Włączamy też piekarnik, 160 stopni, bez termoobiegu.Białka ubijamy ze szczyptą soli ( lub sokiem z cytryny) na sztywno.Delikatnie łączymy z serem.Połowę masy serowej wylewamy na ciasto, na nim układamy wiśnie, zalewamy resztą ciasta.Na wierzchu układamy kratkę z ciasta.Pieczemy 45 minut.Po tym czasie wyłączamy piec, zostawiamy w nim sernik na 20 minut, następnie wyciągamy go z piekarnika.Studzimy.Zimny przechowujemy w lodówce. Najlepszy jest w drugim dniu po upieczeniu.Powiązane notki:Sernik z suszonymi morelamiKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik waniliowy z polewą na WielkanocŚwiąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą