Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Tyle komplementów dawno się nie nasłuchałam! Okazało się, że mój kolejny sernik na prawdę przypadł smakoszom do gustu. Tym razem maślane kruche ciasto połączyłam z
wiśniami i
kremową śmietankową masą
serową. Idealne połączenie smaków
daje tutaj słodki sos
truskawkowy – nawilża sernik dając mu
truskawkowego aromatu, podkreślając aksamitność całości.
Truskawki ,
ser i
wiśnie to połączenie idealne.
Składniki:ciasto:2 1/2 szklanki
mąki krupczatki ( 400 g )200 g
masła2
żółtka2 łyżki gęstej
śmietany 12/18 % tł.1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia ( można pominąć )ewentualnie
wanilia w ulubionej formie
Ser:1 kg
twarogu sernikowego100 g
masła3/4 szklanki
cukru pudru40 g budyniu
waniliowego ( lub 40 g
skrobi ziemniaczanej )5
jajek2
białkaszczypta
soli400 g
wiśniSos
truskawkowy:750 g
truskawek 250 g
cukru odrobina
cukru waniliowego lub świeżej
bazyliiPrzygotowanie:Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam dużych
jajek,w przypadku średnich ilość zwiększyć o 1-2.Poza sezonem można użyć
owoców mrożonych (wcześniej należy je rozmrozić )
Sos:Musi odstać więc to od niego warto zacząć.
Truskawki myjemy, oczyszczamy , większe kroimy na połowy.Zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 3 godziny.Po tym czasie gotujemy, mieszając na dużym ogniu , tak aby sos odparował o około 1/3.Odstawiamy do wystudzenia.Warto dodać do niego aromat – kilka listków świeżej
bazylii lub 1/2
laski wanilii.W lodówce może stać nawet tydzień lub dwa.Ciasto:Mieszamy sypkie składniki. Dodajemy posiekane
masło , rozkruszamy w dłoniach, gdy się połączy wbijamy
żółtka,
śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.
Wiśnie myjemy i drylujemy.Masa Serowa:
Masło ubijamy na puszystą piankę.
Żółtka oddzielamy od
białek w 4 jajkach. Wszystkie 6
białek wstawiamy do lodówki.
Żółtka ubijamy z
cukrem pudrem na puszystą, jasną masę, jeśli są w temp. pokojowej dzieje się to szybko.Przelewamy cieniutkim strumieniem do
masła. Nie przerywając miksowania.Gdy się połączą dodajemy
budyń.
Ser mieszamy z masą w 2-3 turach, stopniowo, miksując na małych obrotach miksera.Wbijamy
jajo – wpływa to na wilgotność sernika – i mieszamy.Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, na drubość 4 – 5 mm.2/3 ciasta układamy na dnie formy ( ok. 25 x 35 cm ) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Z reszty formujemy paseczki, którymi udekorujemy wierzch sernika.Włączamy też piekarnik, 160 stopni, bez termoobiegu.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli ( lub
sokiem z cytryny) na sztywno.Delikatnie łączymy z
serem.Połowę masy serowej wylewamy na ciasto, na nim układamy
wiśnie, zalewamy resztą ciasta.Na wierzchu układamy kratkę z ciasta.Pieczemy 45 minut.Po tym czasie wyłączamy piec, zostawiamy w nim sernik na 20 minut, następnie wyciągamy go z piekarnika.Studzimy.Zimny przechowujemy w lodówce. Najlepszy jest w drugim dniu po upieczeniu.Powiązane notki:Sernik z
suszonymi morelamiKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik
waniliowy z polewą na WielkanocŚwiąteczny sernik z
kakaowym kruchym
ciastem i
konfiturą