Wykonanie
Kiedy po raz pierwszy zrobiłam seromakowiec to wszystkim smakował, bo połączył zwolenników makowców i serników. W te święta postanowiłam to ciasto nieco urozmaicić przygotowując ciemny,
cynamonowy spód, dodając
wiśnie z
konfitury, a wierzch polewając domową
polewę czekoladową. Ciasto rozpływało się w ustach :). Bałam się, że szybko zniknie, dlatego kroiłam z jeszcze ciepłą polewą :).Seromakowiec z
wiśniami na
cynamonowym spodzie
ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki krupczatki
jajkopół kostki
masła (100 gram)pół szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
kakaomasa twarogowa:1 kg
sera z wiaderkapół kostki
masła5
jajek2 łyżki budyniu
waniliowegoszklanka
cukru pudrułyżeczka ekstraktu
waniliowego (klik)0 , 8 kg gotowej masy makowej
jajkokonfitura z całymi wiśniami/mrożone wiśnie/świeże
wiśniepolewa :2 łyżki
mleka3 łyżki
cukru2 łyżki
kakao50 g
masłaSpód ciasto kruche :Do
mąki,
kakao i
cynamonu dodać pokrojone na kawałki
masło i rozcierać
między palcami.Dodać
cukier i
jajko, zagnieść kruche ciasto.Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.Masa twarogowa :
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą, białą masę.Dodać
masło i dalej miksować.Stopniowo po 1 łyżce dodawać
twaróg, ciągle miksując.W
między czasie wsypać
budyń i wlać ekstrakt
waniliowy.Ubić
białka na puszystą pianę, dodawać stopniowo do
twarogu i już łyżką delikatnie wymieszać.Wyjąć ciasto kruche, rozwałkować na długość blaszki (duża prostokątna).Na ciasto kruche wyłożyć masę
makową wymieszaną z
jajkiem.Teraz z
konfitury wyjąć wisienki i porozkładać - dałam wisienki z małego słoiczka, można zastąpić mrożonymi
wiśniami (bez rozmrażania), a w sezonie użyć świeżych wydrylowanych
wiśni.Teraz wyłożyć masę
twarogową.Piec w temp. 180 st. C przez 60 - 70 minut.Jak zacznie się rumienić ciasto z góry to należy przykryć je folią aluminiową.Zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia.Kiedy ciasto jest ostudzone przygotować polewę podgrzewając wszystkie składniki w rondelku.Płynną polewę wylać na ciasto.