Wykonanie
Serniki to ciasta, które najbardziej lubi moja rodzina. Ten był wyjątkowo pyszny, bo zrobiony ze swojskiego
sera. Eksperymentowałam, bo sama obmyśliłam proporcje i składniki. Udało się idealnie, dlatego
mogę podzielić się przepisem.Dodałam do niego
przyprawę do sernika, którą dostałam od firmy Kamis. Dzięki zawartym w nim
przyprawom, głównie kardamonowi, sernik był bardzo aromatyczny.*piekłam w dużej blaszce 24*40 cmSkładniki: na ciasto kruche:2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej185 g
masła3 łyżki
cukru pudru3-4
żółtka2 łyżki
kakao na masę
serową:1200 g
twarogu6
jajek2 budynie
waniliowe1 szklanka
mleka (jeżeli używacie
sera mielonego z wiaderka, należy pominąć
mleko)1 i 1/4 szklanki
cukru (można dać więcej)125 g roztopionego
masła3
białka pozostałe z ciastapuszka
brzoskwińprzyprawa do sernika i mas
serowych Kamis
Składniki ciasta zagnieść szybko. Podzielić na dwie części, jedną dużą, jedną wielkości
pomidora. Małą część schować do zamrażalki, dużą do lodówki na godzinę. Schłodzoną dużą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyścieloną papierem.
Ser dwukrotnie zmielić (wiaderkowego nie trzeba). Do
sera dodać
jajka,
cukier,
przyprawę,. ostudzone
masło, budynie rozmieszane w
mleku. Zmiksować. Z
białek ubić pianę i delikatnie wmieszać łyżką do
sera. Masę wylać na ciasto.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Poukładać na
serze. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 180*C około 75 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku, a kiedy wystygnie przenieść na noc do lodówki. Kroić na drugi dzień po upieczeniu. Podawać posypany
cukrem pudrem.