ßßß Cookit - przepis na sernik z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Serniki to ciasta, które najbardziej lubi moja rodzina. Ten był wyjątkowo pyszny, bo zrobiony ze swojskiego sera. Eksperymentowałam, bo sama obmyśliłam proporcje i składniki. Udało się idealnie, dlatego mogę podzielić się przepisem.
Dodałam do niego przyprawę do sernika, którą dostałam od firmy Kamis. Dzięki zawartym w nim przyprawom, głównie kardamonowi, sernik był bardzo aromatyczny.
*piekłam w dużej blaszce 24*40 cm
Składniki: na ciasto kruche:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
185 g masła
3 łyżki cukru pudru
3-4 żółtka
2 łyżki kakao na masę serową:
1200 g twarogu
6 jajek
2 budynie waniliowe
1 szklanka mleka (jeżeli używacie sera mielonego z wiaderka, należy pominąć mleko)
1 i 1/4 szklanki cukru (można dać więcej)
125 g roztopionego masła
3 białka pozostałe z ciasta
puszka brzoskwiń
przyprawa do sernika i mas serowych Kamis
Składniki ciasta zagnieść szybko. Podzielić na dwie części, jedną dużą, jedną wielkości pomidora. Małą część schować do zamrażalki, dużą do lodówki na godzinę. Schłodzoną dużą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyścieloną papierem.
Ser dwukrotnie zmielić (wiaderkowego nie trzeba). Do sera dodać jajka, cukier, przyprawę,. ostudzone masło, budynie rozmieszane w mleku. Zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać łyżką do sera. Masę wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Poukładać na serze. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 180*C około 75 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku, a kiedy wystygnie przenieść na noc do lodówki. Kroić na drugi dzień po upieczeniu. Podawać posypany cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/02/sernik-z-brzoskwiniami.html