ßßß
Składniki na spód:szklanka mąki3/4 kostki masła1/2 szklanki cukru2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki kakaoSkładniki na masę serową:1 kg twarogu sernikowego6 jaj1/3 szklanki cukru pudruszczypta soli300 g wydrylowanych wiśniNajpierw przygotowujemy kruchy spód. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru i żółtek z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Aby ciasto było chrupiące po upieczeniu musi kruszyć się w rękach. Nie da się go rozwałkować na równy placek. Dno wysmarowanej formy musimy „obkleić” ciastem. Spód podpiekamy 20 minut w temperaturze 180 °C.Gdy spód się podpieka możemy zająć się przygotowaniem masy sernikowej. Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy je z cukrem pudrem. Dodajemy twaróg sernikowy i mieszamy dokładnie mikserem. W II naczyniu ubijemy pianę z białek ze szczyptą soli. Pianę mieszamy bardzo delikatnie z masą serową. Na samym końcu dorzucamy wydrylowane wiśnie.Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze około 80 minut.Najlepiej smakuje schłodzony następnego dnia.
Użyłam sera z Łowicza. Podpierałam się przepisem na opakowaniu, choć jak to ja przerobiłam go totalnie 😉Polecam ten sernik na Wielkanoc. Zobaczcie co innego możecie przygotować na te Święta: