ßßß Cookit - przepis na Sernik z wiśniami na kakaowym spodzie

Sernik z wiśniami na kakaowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Upiekłam sernik! Rewelacyjny sernik! Wiem, nieładnie tak się przechwalać, ale ten sernik, szczególnie, że drugi w mojej karierze smakuje znakomicie. Wiśnie są wspaniałym dodatkiem do ciast, a kruchy kakaowy spód dopełnił całości
Składniki na spód:
szklanka mąki
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
6 jaj
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
300 g wydrylowanych wiśni
Najpierw przygotowujemy kruchy spód. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru i żółtek z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Aby ciasto było chrupiące po upieczeniu musi kruszyć się w rękach. Nie da się go rozwałkować na równy placek. Dno wysmarowanej formy musimy „obkleić” ciastem. Spód podpiekamy 20 minut w temperaturze 180 °C.
Gdy spód się podpieka możemy zająć się przygotowaniem masy sernikowej. Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy je z cukrem pudrem. Dodajemy twaróg sernikowy i mieszamy dokładnie mikserem. W II naczyniu ubijemy pianę z białek ze szczyptą soli. Pianę mieszamy bardzo delikatnie z masą serową. Na samym końcu dorzucamy wydrylowane wiśnie.
Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze około 80 minut.
Najlepiej smakuje schłodzony następnego dnia.
Użyłam sera z Łowicza. Podpierałam się przepisem na opakowaniu, choć jak to ja przerobiłam go totalnie 😉
Polecam ten sernik na Wielkanoc. Zobaczcie co innego możecie przygotować na te Święta:
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/08/09/sernik-z-wisniami-na-kakaowym-spodzie