Wykonanie
Upiekłam sernik! Rewelacyjny sernik! Wiem, nieładnie tak się przechwalać, ale ten sernik, szczególnie, że drugi w mojej karierze smakuje znakomicie.
Wiśnie są wspaniałym
dodatkiem do ciast, a kruchy
kakaowy spód dopełnił całości
Składniki na spód:szklanka
mąki3/4 kostki
masła1/2 szklanki
cukru2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakaoSkładniki na masę
serową:1 kg
twarogu sernikowego6 jaj1/3 szklanki
cukru pudruszczypta
soli300 g wydrylowanych
wiśniNajpierw przygotowujemy kruchy spód. Zagniatamy ciasto z
mąki,
masła,
cukru i
żółtek z dodatkiem
proszku do pieczenia i
kakao. Aby ciasto było chrupiące po upieczeniu musi kruszyć się w rękach. Nie da się go rozwałkować na równy placek. Dno wysmarowanej formy musimy „obkleić”
ciastem. Spód podpiekamy 20 minut w temperaturze 180 °C.Gdy spód się podpieka możemy zająć się przygotowaniem masy sernikowej. Oddzielamy
żółtka od
białek i ucieramy je z
cukrem pudrem. Dodajemy
twaróg sernikowy i mieszamy dokładnie mikserem. W II naczyniu ubijemy pianę z
białek ze szczyptą
soli. Pianę mieszamy bardzo delikatnie z masą
serową. Na samym końcu dorzucamy wydrylowane
wiśnie.Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze około 80 minut.Najlepiej smakuje schłodzony następnego dnia.
Użyłam
sera z Łowicza. Podpierałam się przepisem na opakowaniu, choć jak to ja przerobiłam go totalnie 😉Polecam ten sernik na Wielkanoc. Zobaczcie co innego możecie przygotować na te Święta: