ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą)

Ciasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą)

nazwa

Wykonanie

Jedne z moich ulubionych ciasteczek, które nazywamy Klementynkami. Bazowałam na przepisie Margarytki, choć tak naprawdę moja mama już nie raz je robiła, ale "na oko". Ja jeszcze tak nie umiem :) Do ciasteczek użyłam dżemu truskawkowego i powidła śliwkowego, dodałam po 1 łyżce konfitury z płatków róży i dzięki temu ciasteczka uzyskały rewelacyjny aromat! Polecam!
Składniki:
250 g mąki tortowej
250 twarogu mielonego
1 małe jajko (lub 1 żółtko)
1 kostka masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolne powidło lub twardy dżem (u mnie powidła śliwkowe, dżem truskawkowy i konfitura z płatków róży)
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut.
2. Powidło lub dżem mieszamy z niewielką ilością konfitury z płatków róży.
3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy radełkiem kwadraty. Na środek nakładamy odrobinę dżemu i zlepiamy dwa rogi po przekątnej tak, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia.
4. Ciasteczka pieczemy w 180 st. C do ładnego zrumienienia (ok 20 minut). Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/11/ciasteczka-klementynki-ciasteczka.html