ßßß Cookit - przepis na Tęczowe ciastka na patyku (Cake pops)

Tęczowe ciastka na patyku (Cake pops)

nazwa

Wykonanie

Kruche ciastka, kt óre najmłodszy członek mojej rodziny nazywa "lizojdami". Bardzo ładnie się prezentują, świetnie smakują i są pros te w wykonaniu. jeśli organizujesz imprezę dla dzieciaków, to my ślę, że śmiało możesz ugości ć najmłodszych takimi oto ciachami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- kostka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- barwniki spożywcz e: czerwony, niebieski, zielony.
Dodatkowo: długie wykałaczki.
Wykonanie:
1. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję żółtka i po krojone masło. C ałość szybko zagniatam i dzielę na trzy czę ści. Do każdej z nich dodaję kilka kropli danego barwnika. Każdą z zaba rwionych części owijam foli ą spo ż ywczą i wkładam do lodówki na ok. 3 0 minut.
2. Ciasto wyciągam z lodówki i za pomocą ręki z każde j części formuję długiego węża. Ciasto mo że się łamać i nie mieścić na blacie, dlatego robię to porcjami . Powstałe r u lony łączę ze sobą brzegami, tak by powstał trójkolorowy placek . Następnie tnę na kilkucentymetrowe odcinki. Każdy z fragmentów lekko spłaszczam i składam na pół. Między warstwy wkładam d ługą wykałacz kę.
3. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2016/01/teczowe-ciastka-na-patyku-cake-pops.html