Wykonanie
Kruche
ciastka, kt óre najmłodszy członek mojej rodziny nazywa "lizojdami". Bardzo ładnie się prezentują, świetnie smakują i są pros te w wykonaniu. jeśli organizujesz imprezę dla dzieciaków, to my ślę, że śmiało możesz ugości ć najmłodszych takimi oto ciachami.Składniki:- 2 szklanki
mąki krupczatki,- 0,5 szklanki
cukru,- 2
żółtka,- kostka
masła,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,-
barwniki spożywcz e: czerwony, niebieski, zielony.Dodatkowo: długie wykałaczki.Wykonanie:1.
Mąkę,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję
żółtka i po krojone
masło. C ałość szybko zagniatam i dzielę na trzy czę ści. Do każdej z nich dodaję kilka kropli danego barwnika. Każdą z zaba rwionych części owijam foli ą spo ż ywczą i wkładam do lodówki na ok. 3 0 minut.2. Ciasto wyciągam z lodówki i za pomocą ręki z każde j części formuję długiego węża. Ciasto mo że się łamać i nie mieścić na blacie, dlatego robię to porcjami . Powstałe r u
lony łączę ze sobą brzegami, tak by powstał trójkolorowy placek . Następnie tnę na kilkucentymetrowe odcinki. Każdy z fragmentów lekko spłaszczam i składam na pół.
Między warstwy wkładam d ługą wykałacz kę.3. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.