ßßß Cookit - przepis na Kruche ciastka ze śnieżynką

Kruche ciastka ze śnieżynką

nazwa

Wykonanie

Lubię kruche ciastka, nie tylko za to, że świetnie smakują, ale i za to, że są łatwe w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Piekę zawsze sporą ilość tych smakołyków i wkładam do metalowych puszek, a później zajadam się nimi cały tydzień. Tym razem w wersji ze śnieżynką. Nie wiem jak u Was, ale u mnie za oknem panuje wiosna, zatem chociaż na talerzu niech będzie nieco zimowo.
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- kostka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- niebieski barwnik s poż ywcz y
Wykonanie:
1. Mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję żółtka i po krojone masło. Ciasto szybko zagniatam, owijam folią spoż ywcz ą i w kł adam do lodówki na m inimum 30. min.
2. Ciasto wyciągam z lodówki, rozwałkowuję (ro bię to partiami) i za pomocą okrągłego wykrawa cza w ycinam ciastka. Część ciasta zabarwiam na niebie sko i prz ylepiam do wyci ętych ciastek, tak aby powstały śnieżne gwiaz dki.
3. Ciastka układam na wy łożonej papierem blaszce. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2016/02/kruche-ciastka-ze-sniezynka.html