Wykonanie
Lubię kruche
ciastka, nie tylko za to, że świetnie smakują, ale i za to, że są łatwe w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Piekę zawsze sporą ilość tych smakołyków i wkładam do metalowych puszek, a później zajadam się nimi cały tydzień. Tym razem w wersji ze śnieżynką. Nie wiem jak u Was, ale u mnie za oknem panuje wiosna, zatem chociaż na talerzu niech będzie nieco zimowo.
Składniki:- 2 szklanki
mąki krupczatki,- 0,5 szklanki
cukru,- 2
żółtka,- kostka
masła,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,- niebieski barwnik s poż ywcz yWykonanie:1.
Mąkę,
cukier,
sól oraz
proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję
żółtka i po krojone
masło. Ciasto szybko zagniatam, owijam folią spoż ywcz ą i w kł adam do lodówki na m inimum 30. min.2. Ciasto wyciągam z lodówki, rozwałkowuję (ro bię to partiami) i za pomocą okrągłego wykrawa cza w ycinam
ciastka. Część ciasta zabarwiam na niebie sko i prz ylepiam do wyci ętych
ciastek, tak aby powstały śnieżne gwiaz dki.3.
Ciastka układam na wy łożonej papierem blaszce. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.