Wykonanie
Kolorowe, idealnie kruche, maślane, rozpływające się w ustach. Przyciągają wzrok, nie tylko tych najmłodszych. Wywołują uśmiech. Kojarzą mi się z późnym dzieciństwem i Ulicą
Sezamkową, w której to podobnymi smakołykami zajadał się
Ciasteczkowy Potwór. W
sumie ja też jestem takim
Ciasteczkowym potworem !!!!


Składniki:- 2 szklanki
mąki krupczatki,- 0,5 szklanki
cukru,- 2
żółtka,- kostka
masła,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,- lentilki.Wykonanie:1.
Mąkę,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Na środku robię dziurkę i wlewam do niej
żółtka. Dodaję pocięte w drobne plastry
masło. całość szybko zagniatam i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.2. Ciasto wyciągam z lodówki i za pomocą dłoni formuję okrągłe placuszki. W każdy z placuszków wciskam kolorowe lentilki.3. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.