Wykonanie
Przy takich kluseczkach myślami wracam do czasu kiedy taki leniwce robiła moja mama i babcia. Wiadomo,jak każde dziecko szalałam za wszelkiej
maści kluchami. Tak jest do tej
pory.Teraz również i mój maluch się nimi zajada,często prosi o dokładkę. :)Składniki:500 g
twarogu250 g
mąki1
jajko1
żółtko40 g
masłaszczypta
solicukier do posypania
Twaróg zmiel. Dodaj
jajko,
żółtko,
sól i
mąkę.Zagnieć ciasto i podziel je na porcje. Stolnicę oprósz
mąką. Z ciasta formuj wałeczki i krój na mniejsze kawałki (tak jak kopytka).Gotowe kluseczki gotuj we wrzącej,osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch wyjmij je łyżką cedzakową.
Masło rozpuść w rondelku,polej nim kluseczki i posyp
cukrem.