Wykonanie
Składniki p otrzebne do ciasta kruchego:-110 g
masła-38 g
cukru (1/6 szklanki)-2
żółtka-1 szklanka
mąki (110 g)-1/2 łyżeczki
soliSposób przygotowania:1. Ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę.2. Dodajemy
żółtka,
mąkę i
sól. Ugniatamy ciasto.3. Następnie wyrobione już ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.4. Na posypanej
mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek średniej grubości. Nawijając na wałek ciasto ostrożnie przenosimy do formy na tartę. Pamiętajcie, że jeśli podczas wałkowania ciasto zacznie pękać to znak, że powinniśmy zacząć wałkować od początku!5. Ponowni wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło. 6. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzam y