ßßß
Składniki:450 g mąki1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki cukru100 g masła4 żółtka2 łyżki śmietany 18%1 łyżka kakao500 g wiśni w cukrze4 białka6 łyżek cukru
Sposób przygotowania:Z podanych składników zagnieć ciasto i podziel je na 2 części w proporcji 1:2. Do mniejszej dodaj kakao i powoli, ale dokładnie wgnieć je w ciasto. Oba kawałki owiń folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.Wiśnie osącz z zalewy.Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier.Jasnym ciastem wyłóż dno blaszki wymoszczonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż osączone wiśnie. Na nich rozsmaruj ubite białka. Na wierzch pokrusz ciemne ciasto - możesz też zetrzeć na tarce.Piecz w 180 st. przez 40-45 minut.
Moja uwaga - z podanej proporcji składników następnym razem zrobię w tortownicy - będzie wyższy :)