Wykonanie
Lato, lato i po lecie. Gdy dopada mnie tęsknota za promieniami słońca, sięgam po kredensowe zapasy... Tym razem traf padł na
wiśnie w cukrze ... Każda
wiśnia to zaklęty fragment lata... Przywołujący wspomnienia, poprawiający humor... Polecam...Moja inspiracja ...
Składniki:450 g
mąki1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru100 g
masła4
żółtka2 łyżki
śmietany 18%1 łyżka
kakao500 g
wiśni w cukrze4
białka6 łyżek
cukruSposób przygotowania:Z podanych składników zagnieć ciasto i podziel je na 2 części w proporcji 1:2. Do mniejszej dodaj
kakao i powoli, ale dokładnie wgnieć je w ciasto. Oba kawałki
owiń folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Wiśnie osącz z zalewy.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo
cukier.Jasnym
ciastem wyłóż dno blaszki wymoszczonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż osączone
wiśnie. Na nich rozsmaruj ubite
białka. Na wierzch pokrusz ciemne ciasto - możesz też zetrzeć na tarce.Piecz w 180 st. przez 40-45 minut.
Moja uwaga - z podanej proporcji składników następnym razem zrobię w tortownicy - będzie wyższy :)