Wykonanie
Świetny sernik na kruchym, delikatnym, maślanym cieście. Z moimi ulubionymi
jabłkami antonówka. Do jesiennej, ciepłej
herbatki idealny :DSkładniki:Kruche ciasto:180 g
mąki krupczatki300 g
mąki pszennej250 g
masła3 łyżki
cukru pudru5
żółtek3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPiana:5
białek160 g drobnego
cukruMasa serowa:180 g
masła temp. pokojowa180 g drobnego
cukru albo 200 g
cukru pudru1 kg
twarogu z wiaderka4
jajka2 budynie
śmietankowe albo 2 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu
waniliowego albo
cukru waniliowegoDodatkowo 4-5 sztuk średniej wielkości
jabłek (u mnie antonówka)Foremka: 36x24 cmCiasto:
Mąki wysyp na stolnice, dodaj
masło pokrojone w kostkę i pozostałe składniki. Całość zagnieć. Ciasto podziel na dwie części 80% i 20%. Tą mniejszą porcje zawiń w folię i włóż do zamrażarki. A większą wylep dno foremki.
Ser:
Masło ucieraj z
cukrem, następnie na zmianę dodawaj
ser i
jajka. Na sam koniec dodaj ekstrakt
waniliowy i proszek budyniowy. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Na
masie serowej ułóż plasterki obranych
jabłek.Piana: Ubij
białka na sztywno, następnie partiami wsypuj
cukier. Ubijaj do chwili, aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek. Piane rozłóż równomiernie na jabłkach. Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piecz około 70 minut w 170*C. Na wierzchu ciasto powinno
mieć jasny złoty kolor. Sernik studzimy w piekarniku.