ßßß
Świetny sernik na kruchym, delikatnym, maślanym cieście. Z moimi ulubionymi jabłkami antonówka. Do jesiennej, ciepłej herbatki idealny :DSkładniki:Kruche ciasto:180 g mąki krupczatki300 g mąki pszennej250 g masła3 łyżki cukru pudru5 żółtek3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliPiana:5 białek160 g drobnego cukruMasa serowa:180 g masła temp. pokojowa180 g drobnego cukru albo 200 g cukru pudru1 kg twarogu z wiaderka4 jajka2 budynie śmietankowe albo 2 łyżki skrobi ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu waniliowego albo cukru waniliowegoDodatkowo 4-5 sztuk średniej wielkości jabłek (u mnie antonówka)Foremka: 36x24 cmCiasto: Mąki wysyp na stolnice, dodaj masło pokrojone w kostkę i pozostałe składniki. Całość zagnieć. Ciasto podziel na dwie części 80% i 20%. Tą mniejszą porcje zawiń w folię i włóż do zamrażarki. A większą wylep dno foremki.Ser: Masło ucieraj z cukrem, następnie na zmianę dodawaj ser i jajka. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Na masie serowej ułóż plasterki obranych jabłek.Piana: Ubij białka na sztywno, następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili, aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek. Piane rozłóż równomiernie na jabłkach. Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piecz około 70 minut w 170*C. Na wierzchu ciasto powinno mieć jasny złoty kolor. Sernik studzimy w piekarniku.