ßßß Cookit - przepis na Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Świetny sernik na kruchym, delikatnym, maślanym cieście. Z moimi ulubionymi jabłkami antonówka. Do jesiennej, ciepłej herbatki idealny :D
Składniki:
Kruche ciasto:
180 g mąki krupczatki
300 g mąki pszennej
250 g masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Piana:
5 białek
160 g drobnego cukru
Masa serowa:
180 g masła temp. pokojowa
180 g drobnego cukru albo 200 g cukru pudru
1 kg twarogu z wiaderka
4 jajka
2 budynie śmietankowe albo 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego albo cukru waniliowego
Dodatkowo 4-5 sztuk średniej wielkości jabłek (u mnie antonówka)
Foremka: 36x24 cm
Ciasto: Mąki wysyp na stolnice, dodaj masło pokrojone w kostkę i pozostałe składniki. Całość zagnieć. Ciasto podziel na dwie części 80% i 20%. Tą mniejszą porcje zawiń w folię i włóż do zamrażarki. A większą wylep dno foremki.
Ser: Masło ucieraj z cukrem, następnie na zmianę dodawaj ser i jajka. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Na masie serowej ułóż plasterki obranych jabłek.
Piana: Ubij białka na sztywno, następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili, aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek. Piane rozłóż równomiernie na jabłkach. Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piecz około 70 minut w 170*C. Na wierzchu ciasto powinno mieć jasny złoty kolor. Sernik studzimy w piekarniku.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/09/sernik-z-jabkami.html