ßßß Cookit - przepis na Sernik żurawinowy z truskawkami

Sernik żurawinowy z truskawkami

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Od dawna chodził za mną sernik. Postanowiłam go zrobić w wersji z suszoną żurawiną. Jak dla mnie takie ciasto spokojnie może być drugim śniadaniem, z owocami, sosem serowym jest po prostu świetne. Moje uwagi co do sposobu wykonania ciasta – postępujcie według przepisu, sądzę, że moja wypracowana latami metoda świetnie się sprawdza ( nie jest to wielki przejaw skromności – ale liczy się tu skuteczność). No tyle o przepisie, teraz właściwe proporcje . Nie , jednak mam jeszcze jedną uwagę – sernik ma maślany smak dzięki użytej osełce – użyjcie śmietankowego masła bardzo wzbogaca całość. Wystarczy tylko kostka.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
aromat waniliowy wg uznania ( u mnie cukier )
Ser:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
5 jaj
2 białka ( z ciasta )
3/4 szklanki cukru pudru
100 g masła
150 g suszonej żurawiny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy ( u mnie laska wanilii)
dodatkowo:
glazura : serek truskawkowy ( 150 g) + 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki wody
owoce, bakalie lub sos do dekoracji
Przygotowanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, aby się nie ślizgał można wysmarować ją tłuszczem.
Ciasto: wymieszać sypkie składniki, dodać żółtka, śmietanę masło i szybko zagnieść ciasto, schładzać przez 30 minut.
W tym czasie : Ser: Miękkie masło utrzeć na puch, dodać cukier,aromat, 3 żółtka, wmiksować mąkę i stopniowo dodawać ser.
Wbić dwa jajka, połączyć łyżką.
Dodać żurawinę.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z serem.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim formę i wylać ser.
Piec 45 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu, po tym czasie zostawić w piecu a 30 minut, później otworzyć drzwiczki i wystudzić ( gdy będzie ciepły wyjąć z piekarnika).
Serek wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Gdy zacznie tężeć rozsmarować cieniutką warstwą na cieście.
Wystudzić w lodówce, podawać po kilku godzinach.
Powiązane notki:
Sernik z suszonymi morelami
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Lekki i puszysty cytrynowy Sernik Świąteczny
Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/06/04/sernik-zurawinowy-z-truskawkami