ßßß
Składniki:ciasto:2 szklanki mąki100 g masła2 żółtka2 łyżki śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudruszczypta soliaromat waniliowy wg uznania ( u mnie cukier )Ser:1 kg trzykrotnie mielonego twarogu5 jaj2 białka ( z ciasta )3/4 szklanki cukru pudru100 g masła150 g suszonej żurawiny4 łyżki mąki ziemniaczanejaromat waniliowy ( u mnie laska wanilii)dodatkowo:glazura : serek truskawkowy ( 150 g) + 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki wodyowoce, bakalie lub sos do dekoracjiPrzygotowanie:Formę wyłożyć papierem do pieczenia, aby się nie ślizgał można wysmarować ją tłuszczem.Ciasto: wymieszać sypkie składniki, dodać żółtka, śmietanę masło i szybko zagnieść ciasto, schładzać przez 30 minut.W tym czasie : Ser: Miękkie masło utrzeć na puch, dodać cukier,aromat, 3 żółtka, wmiksować mąkę i stopniowo dodawać ser.Wbić dwa jajka, połączyć łyżką.Dodać żurawinę.Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z serem.Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim formę i wylać ser.Piec 45 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu, po tym czasie zostawić w piecu a 30 minut, później otworzyć drzwiczki i wystudzić ( gdy będzie ciepły wyjąć z piekarnika).Serek wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Gdy zacznie tężeć rozsmarować cieniutką warstwą na cieście.Wystudzić w lodówce, podawać po kilku godzinach.Powiązane notki:Sernik z suszonymi morelamiKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik waniliowy z polewą na WielkanocLekki i puszysty cytrynowy Sernik ŚwiątecznyŚwiąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą