ßßß Cookit - przepis na Waniliowe babeczki z truskawkami

Waniliowe babeczki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Klasyczne waniliowe cupcakes nadziane musem truskawkowym, z dużą ilością kremu na bazie bezy włoskiej. Idealna propozycja na letnią imprezę.
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto:
240 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
110 g cukru
80 g masła, w temp. pokojowej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mleka, w temp. pokojowej
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Mikserem na najwyższych obrotach utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Wbijać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii. W trzech turach dodawać mąkę na przemian z mlekiem, zaczynając i kończąc na mące. Miksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą (nie za długo). Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę mleka.
Gotową masę rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając do 3/4 wysokości. Piec około 18-20 minut, do "suchego patyczka".
Odstawić do wystygnięcia. Następnie, za pomocą małego noża lub specjalnego urządzenia, na środku każdej babeczki wyciąć otwór.
Mus truskawkowy:
300 g truskawek, umytych, odszypułkowanych, przekrojonych na pół
40 g cukru
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszane w 2 łyżkach zimnej wody
Truskawki podgrzewać z cukrem, aż owoce zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki mus, ponownie postawić na gazie. Gotując na małym ogniu, wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i podgrzewać jeszcze chwilę, stale mieszając.
Przykryć kawałkiem folii spożywczej i odstawić do wystygnięcia.
Następnie zdjąć folię, wymieszać kisiel truskawkowy i napełnić nim babeczki.
Krem waniliowy:
3 białka, w temp. pokojowej
140 g cukru
szczypta soli
170 g miękkiego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona z 1/2 laski wanilii
świeże truskawki, do dekoracji
W dużej żaroodpornej misce wymieszać białka z cukrem. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody!). Mieszać ok. 2 minuty, aż cukier się rozpuści, a masa osiągnie temperaturę 70ºC. Można to łatwo sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami.
Następnie zdjąć miskę z garnka i ubijać na szybkich obrotach 6-8 minut, aż piana uzyska temperaturę pokojową. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać kawałki masła, ubijając po każdym dodaniu. Masa uzyska konsystencję zsiadłego mleka, ale nie należy się tym przejmować, tylko kontynuować ubijanie, aż masa znów stanie się gładka. Na koniec wmieszać wanilię.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i wyciskać krem na babeczki. Schować na chwilę do lodówki, by krem nieco stężał i u dekorować świeżymi truskawkami.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/06/waniliowe-babeczki-z-truskawkami.html