Wykonanie
Klasyczne
waniliowe cupcakes nadziane musem
truskawkowym, z dużą ilością kremu na bazie
bezy włoskiej. Idealna propozycja na letnią imprezę.Składniki na 12 babeczek:Ciasto:240 g
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli110 g
cukru80 g
masła, w temp. pokojowej2
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 szklanki
mleka, w temp. pokojowejPiekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.W misce wymieszać
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia.Mikserem na najwyższych obrotach utrzeć
masło i
cukier na puszystą masę. Wbijać
jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z
wanilii. W
trzech turach dodawać
mąkę na przemian z
mlekiem, zaczynając i kończąc na
mące. Miksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą (nie za długo). Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę
mleka.Gotową masę rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając do 3/4 wysokości. Piec około 18-20 minut, do "suchego patyczka".Odstawić do wystygnięcia. Następnie, za pomocą małego noża lub specjalnego urządzenia, na środku każdej babeczki wyciąć otwór.Mus
truskawkowy:300 g
truskawek, umytych, odszypułkowanych, przekrojonych na pół40 g
cukru3 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanej, wymieszane w 2 łyżkach zimnej
wodyTruskawki podgrzewać z
cukrem, aż
owoce zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki mus, ponownie postawić na gazie. Gotując na małym ogniu, wlać rozrobioną
mąkę ziemniaczaną i podgrzewać jeszcze chwilę, stale mieszając.Przykryć kawałkiem folii spożywczej i odstawić do wystygnięcia.Następnie zdjąć folię, wymieszać
kisiel truskawkowy i napełnić nim babeczki.Krem
waniliowy:3
białka, w temp. pokojowej140 g
cukruszczypta
soli170 g miękkiego
masła, pokrojonego na mniejsze kawałki1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub nasiona z 1/2
laski waniliiświeże
truskawki, do dekoracjiW dużej żaroodpornej misce wymieszać
białka z
cukrem. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się
wodą (miska nie może dotykać
wody!). Mieszać ok. 2 minuty, aż
cukier się rozpuści, a masa osiągnie temperaturę 70ºC. Można to łatwo sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami.Następnie zdjąć miskę z garnka i ubijać na szybkich obrotach 6-8 minut, aż piana uzyska temperaturę pokojową. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać kawałki
masła, ubijając po każdym dodaniu. Masa uzyska konsystencję
zsiadłego mleka, ale nie należy się tym przejmować, tylko kontynuować ubijanie, aż masa znów stanie się gładka. Na koniec wmieszać
wanilię.Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i wyciskać krem na babeczki. Schować na chwilę do lodówki, by krem nieco stężał i u dekorować świeżymi
truskawkami.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: