ßßß
Składniki:100g masłajajko1/2 szklanki mleka2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody2/3 szklanki cukrucukier z wanilią1 i 3/4 szklanki mąki1/4 łyżeczki soli1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniadodatkowo: 12 kawałków chałwy waniliowej (lub innej)W misce wymieszać rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Mogą pozostać grudki. Napełniać foremki muffinkowe do połowy, włożyć kawałek chałwy i przykryć masą.Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.