Wykonanie
Pierwszą turę upiekłam w niedzielę, w poniedziałek piekłam kolejną, z podwójnej porcji. Chyba nie trzeba zachwalać bardziej? ;)Przepis cytuję za Majanką .
100g
masłajajko1/2 szklanki
mleka2 łyżki
kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej
wody2/3 szklanki
cukrucukier z
wanilią1 i 3/4 szklanki
mąki1/4 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia12 kawałków
chałwy waniliowejW misce wymieszać rozpuszczone i ostudzone
masło z
cukrem, dodać
jajko, letnią
kawę oraz
mleko. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki suche czyli:
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy,
sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Mogą pozostać grudki. Napełniać foremki muffinkowe do połowy, włożyć kawałek
chałwy i przykryć masą.Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!