Wykonanie
Mmmmm...Ja- sceptycznie nastawiona do wszelkich słodkości
kawowych, po upieczeniu zmieniłam zdanie i nastawienie :)Pyszne
chałwowe wnętrze w mięciutkim cieście to idealny dodatek do kawy/herbatyPrzepis na 26 sztuk.Co trzeba?niepełne 3 szklanki
mąki100 g roztopionego
masła2
jajka1 szklanka
mleka4 łyżki
kawy rozpuszczone w 4 - 5 łyżkach gorącej
wody1 opakowanie
cukru wanilinowego albo esencja waniliowa (około 1/3 buteleczki)pół szklanki
cukru (choć osobiście bym z niego zupełnie zrezygnowała, bo
chałwa słodka)duża szczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
chałwyCo i jak?Składniki suche, tj.
mąka,
proszek do pieczenia, esencja waniliowa/cukier wanilinowy,
cukier,
sól wymieszać w jednej misce.Składniki mokre, tj.
masło,
mleko,
kawa,
jajka wymieszać w drugiej misce.Do suchych składników wlać mokre i wymieszać, można mikserem.
Chałwę pokroić na małe kawałki, wrzucić do masy, ponownie wymieszać.Nakładać po łyżce masy do papilotek czy foremek, piec w 180 ' około 25 minut.Smacznego!