ßßß
Składniki:4 blachy ciastek:350 g mąki ( 1 2/3 szklanki)200 g cukru pudru150 g masła1 laska wanilii*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego*4 żółtka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli*lub 1/2 buteleczki aromatu waniliowego lub 1 op. cukru z prawdziwą waniliądo dekoracji:1 białko200 g cukru pudrusok z 1/2 cytynyew. aromat migdałowy lub rumowykolorowe cukry i posypkirurka do napojów o średnicy 5 mmPrzygotowanie:Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem.Dodać zimne, posiekane w kostkę masło, ziarna wydrążone z laski wanilii i ekstrakt ( lub aromat/cukier) i szybko zarobić kruszonkę. Wbić żółtka i połączyć masę.Ciasto powinno być już jedną kulką.Ciasto przykry folią i schować na 30 minut do zamrażarki lub na 2 godziny do lodówki.Po tym czasie wałkować na grubość 3-5 mm i piec w temp. 180 stopni, góra dół, na blachach wyłożonych papierem do pieczenia aż się zezlocą – 15-20 minut, w zależności od mocy piekarnika.Warto wspomnieć, że czas pieczenia z każdą kolejną wkładaną blachą skraca się – wstawiacie ciastka do coraz mocniej nagrzanego pieca. Warto być czujnym.Wystudzone ciastka lukrować przygotowanym z białka, cukru i soku lukrem. Jego zapach wzbogacą aromaty do ciast prawdziwe lub syntetyczne.Powiązane notki:Śnieżne waniliowe kruche ciasteczka na Mikołajki i PajacykKruche cytrynowe ciasteczka idealne na prezentKruche ciasteczka pierniczkiDwu smakowe kakaowe i waniliowe świąteczne ciasteczka z lukrem królewskimBardzo kruche ciasteczka