Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Jestem maniaczką
kaszy. Uwielbiam ją w każdej postaci. Postanowiłam zrobić z niej kotlety. Podałam je narukoli z
oliwkami,
suszonymi pomidorami i pysznym
sosem balsamiczno musztardowym. Jeśli macie w domu kogoś kto
kaszy nie
jada – zaserwujcie mu to danie. Zdrowe, fit a przy tym niesamowicie smaczne. Świetne na przystawkę lub śniadanie.
Składniki około 12 sztuk:3 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej ( 1 1/2 suchej )100 g chudego
twarogu2 łyżki
otrąb pszennych1
cebula1 słodka
marchew1
jajo4-5 łyżek
oliwysól,
pieprzSałata:100 g
rukoli1
pomidor6
pomidorów suszonych, w
oliwiezielone oliwki1
dymkasos:3 łyżki
oliwy z
pomidorów3 łyżki
musztardy figowej ( słodkiej z ziarnami)2 łyżki
białego octu winnegosól, mielone
chiliPrzygotowanie:Na 1 łyżce
oliwy podsmażamy posiekaną
cebulę i startą
marchew. Solimy. Gdy się zeszkli dodajemy do
kaszy, wbijamy
jajo dodajemy
otręby, pokruszony
twaróg, doprawiamy i mokrymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je w
mące i smażymy na złoto po 5-6 minut z każdej strony, tak aby były chrupiące.Składniki sosu mieszamy.
Sałatę mieszamy z warzywami, świeżymi i z zalewy, mieszamy z sosem.Na talerzach układamy po dwa trzy kotlety i podajemy z
sałatą, dekorujemy siekaną
dymką.Smacznego!Powiązane notki:Kotlety z
indyka z
cebulkąKotlety mielonePancakes jaglane z
jabłkiem i
rodzynkamiSałata na stół WielkanocnyFrancuskie rollsy na
rukoli