ßßß
Składniki około 12 sztuk:3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( 1 1/2 suchej )100 g chudego twarogu2 łyżki otrąb pszennych1 cebula1 słodka marchew1 jajo4-5 łyżek oliwysól,pieprzSałata:100 g rukoli1 pomidor6 pomidorów suszonych, w oliwiezielone oliwki1 dymkasos:3 łyżki oliwy z pomidorów3 łyżki musztardy figowej ( słodkiej z ziarnami)2 łyżki białego octu winnegosól, mielone chiliPrzygotowanie:Na 1 łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i startą marchew. Solimy. Gdy się zeszkli dodajemy do kaszy, wbijamy jajo dodajemy otręby, pokruszony twaróg, doprawiamy i mokrymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je w mące i smażymy na złoto po 5-6 minut z każdej strony, tak aby były chrupiące.Składniki sosu mieszamy.Sałatę mieszamy z warzywami, świeżymi i z zalewy, mieszamy z sosem.Na talerzach układamy po dwa trzy kotlety i podajemy z sałatą, dekorujemy siekaną dymką.Smacznego!Powiązane notki:Kotlety z indyka z cebulkąKotlety mielonePancakes jaglane z jabłkiem i rodzynkamiSałata na stół WielkanocnyFrancuskie rollsy na rukoli