Wykonanie
Pomidory ze
śmietaną i
cebulą to klasyk! Takie
pomidory w moim domu często przygotowuje do obiadów, a także jem, jako oddzielne danie (na śniadanie, kolację) , po prostu z kromką świeżego
pieczywa. Oczywiście
pomidory ze
śmietaną najlepiej smakują w
pomidorowym sezonie, szczególnie te
malinowe, które są delikatne i słodkie. Wtedy to połączenie smakuje obłędnie. Jeżeli dbacie o sylwetkę i unikacie nadmiernych kalorii, zamiast
śmietany możecie użyć
jogurtu naturalnego lub greckiego. Śmiało do
pomidorów możecie dodać także odrobinę
szczypiorku, który podkręci smak i nada ładny kolor całej “sałatce”.Jestem ciekawa czy u Was, tak samo jak u mnie, ten dodatek króluje od zawsze na stole? 🙂Zobacz też:Surówka z
marchewką i
jabłkiemSałatka jarzynowa z warzyw z rosołuPorcji: 2 Czas gotowania: 10 minutSkładniki2
pomidorymała
cebulka2 łyżki
śmietanysól oraz
pieprzPrzepis1
Pomidory myjemy, pozbywamy się zielonych "środków" i kroimy w kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę.2Warzywa mieszamy ze
śmietaną i doprawiamy
pieprzem oraz
solą.PoradyPamiętajcie, aby
sól dodać przed samym podaniem, aby
pomidory wcześniej nie wypuściły
wody - wtedy nasz dodatek będzie zbyt wodnisty.