ßßß Cookit - przepis na Pomidory ze śmietaną i cebulą

Pomidory ze śmietaną i cebulą

nazwa

Wykonanie

Pomidory ze śmietaną i cebulą to klasyk! Takie pomidory w moim domu często przygotowuje do obiadów, a także jem, jako oddzielne danie (na śniadanie, kolację) , po prostu z kromką świeżego pieczywa. Oczywiście pomidory ze śmietaną najlepiej smakują w pomidorowym sezonie, szczególnie te malinowe, które są delikatne i słodkie. Wtedy to połączenie smakuje obłędnie. Jeżeli dbacie o sylwetkę i unikacie nadmiernych kalorii, zamiast śmietany możecie użyć jogurtu naturalnego lub greckiego. Śmiało do pomidorów możecie dodać także odrobinę szczypiorku, który podkręci smak i nada ładny kolor całej “sałatce”.
Jestem ciekawa czy u Was, tak samo jak u mnie, ten dodatek króluje od zawsze na stole? 🙂
Zobacz też:
Surówka z marchewką i jabłkiem
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu
Porcji: 2 Czas gotowania: 10 minut
Składniki
2 pomidory
mała cebulka
2 łyżki śmietany
sól oraz pieprz
Przepis
1
Pomidory myjemy, pozbywamy się zielonych "środków" i kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
2
Warzywa mieszamy ze śmietaną i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Porady
Pamiętajcie, aby sól dodać przed samym podaniem, aby pomidory wcześniej nie wypuściły wody - wtedy nasz dodatek będzie zbyt wodnisty.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/02/pomidory-ze-smietana-i-cebula