Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Ciasto
marchewkowe to prawdziwa klasyka gatunku , jeśli chodzi o ciasta z warzywami. Dziś ciasto w wersji bez
cukru, z
miodem,
rodzynki i
cynamon dodają temu ciastu dodatkowego aromatu, coś pysznego dla osób na diecie, ale też cukrzyków, którzy muszą ograniczać
biały cukier,
miód można zastąpić fruktozą,
ksylitolem lub
stewią a nawet słodzikiem ( choć za tym ostatnim ja nie przepadam ) . Jeśli macie kilka zbędnych
marchewek, zetrzyjcie je wymieszajcie z podstawą ciasta i cieszcie się zdrową, smaczną przekąską lub podstawą śniadania – będzie świetnym zastępcą batonika – jest to moje ulubione ciasto warzywne.
Składnikitortownica 20 cm/ mała keksówka:1 1/3 szklanki
mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka proszku1 łyżeczka
sodyszczypta
soli1
jajo1/2 szklanki
miodu1/2 szklanki
jogurtu1/4 szklanki
oliwy1 łyżeczka
cynamonu1 1/2 szklanki startej
marchewki3 łyżki
rodzynekPolewa:150 g
serka waniliowego light1 łyżka
rodzynek1 łyżka
mioduPrzygotowanie:
Marchew zetrzeć na małych oczkach tarki.Piec nastawić na 180 stopni.Wymieszać sypkie składniki.
Jajo lekko ubić, dodać
miód,
olej,
jogurt ubijając.Bo masy jajecznej dodać sypkie składniki,
rodzynki i startą
marchewkę.
Piec 50 minut, do suchego patyczka.Na ostudzonym cieście rozsmarować
serek, posypać go
rodzynkami, polać
miodem.
i w całościPowiązane notki:Sernik
waniliowy z polewą na WielkanocPasta/syrop
daktylowy, zdrowe słodkości zamiast
miodu i
cukruSłodka Bakaliowa
manna z
gruszką japońską czyli zdrowe
słodycze bez
cukruCiasto
kokosowe z
budyniem