ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z polewą ( zdrowe i bez cukru )

Ciasto marchewkowe z polewą ( zdrowe i bez cukru )

nazwa

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Ciasto marchewkowe to prawdziwa klasyka gatunku , jeśli chodzi o ciasta z warzywami. Dziś ciasto w wersji bez cukru, z miodem, rodzynki i cynamon dodają temu ciastu dodatkowego aromatu, coś pysznego dla osób na diecie, ale też cukrzyków, którzy muszą ograniczać biały cukier, miód można zastąpić fruktozą, ksylitolem lub stewią a nawet słodzikiem ( choć za tym ostatnim ja nie przepadam ) . Jeśli macie kilka zbędnych marchewek, zetrzyjcie je wymieszajcie z podstawą ciasta i cieszcie się zdrową, smaczną przekąską lub podstawą śniadania – będzie świetnym zastępcą batonika – jest to moje ulubione ciasto warzywne.
Składniki
tortownica 20 cm/ mała keksówka:
1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 jajo
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki jogurtu
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka cynamonu
1 1/2 szklanki startej marchewki
3 łyżki rodzynek
Polewa:
150 g serka waniliowego light
1 łyżka rodzynek
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na małych oczkach tarki.
Piec nastawić na 180 stopni.
Wymieszać sypkie składniki.
Jajo lekko ubić, dodać miód, olej, jogurt ubijając.
Bo masy jajecznej dodać sypkie składniki, rodzynki i startą marchewkę.
Piec 50 minut, do suchego patyczka.
Na ostudzonym cieście rozsmarować serek, posypać go rodzynkami, polać miodem.
i w całości
Powiązane notki:
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Pasta/syrop daktylowy, zdrowe słodkości zamiast miodu i cukru
Słodka Bakaliowa manna z gruszką japońską czyli zdrowe słodycze bez cukru
Ciasto kokosowe z budyniem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/05/16/ciasto-marchewkowe-z-polewa-zdrowe-i-bez-cukru