Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nie ma to jak zdrowe słodkości. Ciasta z warzywami dla nałogowych łasuchów brzmią dziwnie, ale po spróbowaniu takiego wypieku często ich mina się zmienia. Dodatek startej
cukinii czyni ciasto wilgotnym,
miód użyty zamiast
cukru idealnie dopełnia całości. Ciasto świetne na śniadanie.Pozostaje mi Was zachęcić do wypróbowania tego przepisu, niestety nie jest mój, robiłam go już wielokrotnie, nawet wtedy gdy jeszcze nie prowadziłam swojego bloga, przepis odrobinę zmodyfikowałam, ale to już jest wszystko zależy od struktury warzyw. Przepis Anji link tutaj klik :
Składniki ( tortownica 20 cm lub mała keksówka )1
jajo1/2 szklanki
miodu / fruktozy /
ksylitolu lub
stewiasok z połowy
pomarańczyskórka z całej
pomarańczy1/4 szklanki
oliwy1 1/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej typ 18503/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sodyszczypta
soli1 czubata szklanka startej
cukiniiaromat waniliowy ( u mnie 1/2 laski )Przygotowanie:Piec nastawiamy na 180 stopni.
Cukinię ścieramy na małych oczkach tarki, lekko odciskamy.Mieszamy sypkie składniki.
Jajo lekko ubijamy, dodajemy
miód,
oliwę, ubijamy.
Pomarańczę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę ( tylko
pomarańczową część ) , dodajemy do masy
jajowej. Z połowy wyciskamy sok. Mieszamy.Dodajemy sypkie składniki, po czym łączymy z tartą
cukinią.
Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy mieloną
stewią , polewamy
miodem lub posypujemy
cukrem pudrem.Powiązane notki:Słodka Bakaliowa
manna z
gruszką japońską czyli zdrowe
słodycze bez
cukruPasta/syrop
daktylowy, zdrowe słodkości zamiast
miodu i
cukruBardzo słodka owsianka ze słoika (nocna) a bez
cukruEkspresowe ciasto
cynamonowe z
malinami