ßßß
Składniki ( tortownica 20 cm lub mała keksówka )1 jajo1/2 szklanki miodu / fruktozy / ksylitolu lub stewiasok z połowy pomarańczyskórka z całej pomarańczy1/4 szklanki oliwy1 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 18503/4 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki sodyszczypta soli1 czubata szklanka startej cukiniiaromat waniliowy ( u mnie 1/2 laski )Przygotowanie:Piec nastawiamy na 180 stopni.Cukinię ścieramy na małych oczkach tarki, lekko odciskamy.Mieszamy sypkie składniki.Jajo lekko ubijamy, dodajemy miód, oliwę, ubijamy.Pomarańczę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę ( tylko pomarańczową część ) , dodajemy do masy jajowej. Z połowy wyciskamy sok. Mieszamy.Dodajemy sypkie składniki, po czym łączymy z tartą cukinią.
Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy mieloną stewią , polewamy miodem lub posypujemy cukrem pudrem.Powiązane notki:Słodka Bakaliowa manna z gruszką japońską czyli zdrowe słodycze bez cukruPasta/syrop daktylowy, zdrowe słodkości zamiast miodu i cukruBardzo słodka owsianka ze słoika (nocna) a bez cukruEkspresowe ciasto cynamonowe z malinami