Wykonanie
Kiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Piernik
marchewkowy jest wyjątkowo aromatyczny, smakiem i zapachem przypomina świąteczny piernik. Przepis na ciasto
marchewkowe jest prosty i szybki, myślę że znakomicie sprawdzi się na świątecznym
stole.Składniki:3 szklanki
mąki, 2,5 szklanki
cukru, 1 łyżeczka
sody, 1 łyżeczka
cynamonu, 1 łyżeczka
soli, 1,5 szklanki
oleju, 4
jajka, esencja waniliowa, 2 szklanki
orzechów włoskich (rozdrobnione), 4 duże
marchewki (starte na dużych oczkach), 5 plastrów
ananasa z puszki, polewa Gellwe orzechowa (lub inna, bądź przygotowana przez nas samych;-)Przygotowanie:W misce mieszamy
mąkę z
cukrem. Dodajemy
orzechy,
sodę,
sól i
cynamon.W drugiej misce mieszamy
jajka z
oliwą i z esencją
waniliową.Do
jajek z
oliwą dodajemy startą na grubych oczkach
marchewkę oraz pokrojonego drobno
ananasa.Składniki suche dodajemy do miski ze składnikami mokrymi. Dokładnie mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy.Ciasto pieczemy ok 40min. w temperaturze 160-180*C.Przygotowujemy polewę na ciasto, oblewamy je. (ja używam polewy Gellwe orzechowej).Mam nadzieję, że Wy również zasmakujecie w tym domowym wypieku:)
About Antolka Jakuszkowa