ßßß Cookit - przepis na Muffinki marchewkowe. / Carrot muffins.

Muffinki marchewkowe. / Carrot muffins.

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu rozmawiałam z koleżanką o cieście marchewkowym...
Doszłyśmy do wniosku, że fajnie by było zrobić takie muffinki... I o to są!!!
Pyszne, wilgotne, marchewkowe z delikatna nutą cynamonu...mmm :)
Some time ago I spoke with my friend about carrot cake ...
We think that it will be nice to make carrot muffins ... And there they are!
Delicious, moist, carrot with a delicate taste of cinnamon ... yummy :)
Składniki :
* 2 całe jaja,
* 2/3 szklanki oliwy,
* 1 szklanki cukru,
* 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
* 1 szklanki mąki,
* 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 0,5 łyżeczki soli,
* 1 łyżeczki cynamonu,
* 1,5 szklanki tartej marchwi ( około 4 dużych sztuk),
Ingredients:
* 2 eggs,
* 2/3 cup olive oil
* 1 cup sugar,
* 1 tsp vanilla extract,
* 1 cup flour,
* 1 tsp baking soda
* 1 tsp baking powder
* 0 . 5 tsp salt,
* 1 tsp cinnamon,
* 1 . 5 cups grated carrots (about 4 large pieces),
Przygotowanie :
Marchew obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W dużej misce wymieszaj jajka, oliwę i ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
Połącz zawartość obu misek a następnie dodaj startą marchew, wymieszaj.
Foremki do muffinek wypełniaj masą do 3/4 wysokości.
Piecz w 170 -180 stopni około 20 minut.
Preparation:
Peel carrots and grate to fine mesh.
In a large bowl, mix eggs, oil and vanilla extract.
In a separate bowl, mix dry ingredients - flour, sugar, baking soda, baking powder, salt and cinnamon.
Combine contents of both bowls and add the grated carrots, stir.
Muffin cases or silicone molds fill with mass to 3/4 height.
Bake at 170 -180 degrees about 20 minutes.
A tak znikają :)
And that's how they disappear :)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/03/muffinki-marchewkowe.html