Wykonanie
Uwielbiam ciasto
marchewkowe !Kilka dni temu Połówek miał urodziny i nie miałam czasu na pieczenie
tortów ( poza tym nie umiem tego robić ), siedziałam i myślałam aż powstał tort z ciasta
marchewkowego! Strzał w 10tkę !!Ciasto jest wilgotne i idealne w smaku a krem z
cynamonem... ahh :)I
love carot
cake !Few days ago my better half had a B-Day. I didnt have
time for bake birhday
cake ( besides, I cann't do this) i thinking and thinking and that's how I cetated Carrot Birthday
Cake!
Cake is moist and taste perfect and cinnamon cream... :)Składniki :
Na ciasto :* 4 całe
jaja,* 1 i 1/4 szklanki
oliwy,* 2 szklanki
cukru,* 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego,* 2 szklanki
mąki,* 2 łyżeczki
sody oczyszczonej,* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,* 1 łyżeczki
soli,* 2 łyżeczki
cynamonu,* 3 szklanki tartej
marchwi ( około 8 dużych sztuk),* 1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich,Na krem :* 250 g mascparopne,* 200 ml
śmietany kremówki,* 2 łyżki
cukru pudru,* 1 łyżeczka
cynamonu,Ingredients :For
cake :* 4 whole eggs,* 1 and 1/4 cup oil* 2 cups sugar,* 2 tsp vanilla extract,* 2 cups
flour,* 2 tsp baking
soda* 2 tsp baking powder* 1 tsp salt,* 2 tsp cinnamon* 3 cups grated carrots (about 8 large pieces),* 1 cup chopped walnuts,For cream :* 250 g
mascarpone,* 200 ml double cream,* 2 tbsp icing sugar,* 1 tsp grund cinnamon,Przygotowanie :Ciasto :W dużej misce wymieszaj
jajka,
oliwę,
cukier i ekstrakt
waniliowy.W osobnej misce zmieszaj
mąkę,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia,
sól i
cynamon.Połącz zawartość obydwu misek.
Marchew razem z posiekanymi
orzechami dodaj do masy na ciasto i wymieszać.Masę podziel na dwie części, każdą z nich wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 -50 minut ( do czasu aż wykałaczka po wbiciu w ciacho będzie czysta).Wyjmij ciasta z piekarnika i ostudź.Jeżeli masz tylko jedną tortownice upiecz ciasta po kolei.Krem :W dużej misce ubij
śmietanę z
cukrem pudrem na sztywno, dodaj
mascarpone i
cynamon zmiksuj aż powstanie gładki, sztywny krem.Tort :Na paterę lub duży talerz nałóż łyżkę kremu i rozsmaruj.Ułóż pierwsze ciasto i pokryj równomiernie 1/3 kremu. (1)Przykryj drugim
ciastem na którym rozsmaruj 1/3 kremu. (2)Pozostałym kremem pokryj boki ciasta wyrównaj wszystko długim nożem. (3)
Preparation:
Cake :In a large bowl, mix eggs, oil, sugar and vanilla extract.In a separate bowl, mix
flour, baking
soda, baking powder, salt and cinnamon.Combine contents of both bowls.Add carrots and chopped walnuts to bowl and mix.Split
mass into two parts, each of them
pour into lined with baking paper
cake tin, put in to preheated oven to 180 degrees and bake for about 40 -50 minutes ( to clear stick ).Remove the cakes from the oven and allow to cool.If you have only one
cake tin you have to bake one after another.Cream :In a large bowl, beat cream with icing sugar to stiff, add the
mascarpone and cinnamon mix until smooth, stiff cream.
Cake :On the platter or large
plate add a spoon of cream and smear.Place the first
cake and cover evenly one third of the cream. (1)Cover with second
cake and smear one third of the cream.(2)Coat the sides of the
cake using remaining crem and align all with long knife.(3)