Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Nie wiem czy znam bardziej tradycyjne danie z
młodej kapusty ( no może prócz gołąbków – ale te zrobię w ciągu najbliższych dni). Warzywo to z
koperkiem,
szczypiorkiem i
cytryną w delikatnej śmietanowej zalewie smakuje idealnie z młodymi
ziemniakami lub duszonym czy
pieczonym mięsem. Jak dla mnie bomba, nawet na zimno, przekąszana ukradkiem

Składniki:
Główka
młodej kapusty ( około 1 -1,5 kg)
pęczek
koperkupęczek
szczypiorkusok z 1/2
cytryny ( 3-4 łyżki ) lub
ocet winny2 łyżki
cukrusól,
pieprz3 łyżki
mąki1/2 szklanki
śmietany (12,18 % )
150 g wędzonego
kurczaka lub
boczkuPrzygotowanie:
Kapustę siekamy, wrzucamy do wrzącej
wody (2 szklanki), dusimy około 10 minut, aż zmięknie, mieszając.

W tym czasie siekamy
szczypiorek i
koperek. Dodajemy do
kapusty, wraz z
sokiem,
cukrem,
solą.
Kurczaka lub
boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do
kapusty.
Dusimy jeszcze 5 minut.
Mąkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki
wody, dodajemy
śmietanę ( polecam użycie słoika w celu dobrego wymieszania). Wlewamy do
kapusty.
Gotujemy kolejne 5 minut, mieszając.
Podajemy.
Danie jest pyszne na ciepło, zimno, tak jak wspomniałam z ziemniaczkami ale również z
białym pieczywem. Co tu dużo gadać, teraz gdy
młoda kapusta opanowała rynki i bazarki pozostaje nam tylko ją udusić z
koprem! Oczywiście w wersji wege zróbcie ją bez
mięsa.
Powiązane notki:
Świąteczne krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsem, do barszczu
Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z
kapustą i
grzybami (krok po kroku)
Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z
wieprzowiną i
kiszoną kapustąFilet z dorsza duszony z warzywami
Zielone spaghetti z
kozim serem