ßßß Cookit - przepis na Duszona młoda kapusta

Duszona młoda kapusta

nazwa

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Nie wiem czy znam bardziej tradycyjne danie z młodej kapusty ( no może prócz gołąbków – ale te zrobię w ciągu najbliższych dni). Warzywo to z koperkiem, szczypiorkiem i cytryną w delikatnej śmietanowej zalewie smakuje idealnie z młodymi ziemniakami lub duszonym czy pieczonym mięsem. Jak dla mnie bomba, nawet na zimno, przekąszana ukradkiem
Składniki:
Główka młodej kapusty ( około 1 -1,5 kg)
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
sok z 1/2 cytryny ( 3-4 łyżki ) lub ocet winny
2 łyżki cukru
sól,pieprz
3 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany (12,18 % )
150 g wędzonego kurczaka lub boczku
Przygotowanie:
Kapustę siekamy, wrzucamy do wrzącej wody (2 szklanki), dusimy około 10 minut, aż zmięknie, mieszając.
W tym czasie siekamy szczypiorek i koperek. Dodajemy do kapusty, wraz z sokiem, cukrem, solą.
Kurczaka lub boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do kapusty.
Dusimy jeszcze 5 minut.
Mąkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy śmietanę ( polecam użycie słoika w celu dobrego wymieszania). Wlewamy do kapusty.
Gotujemy kolejne 5 minut, mieszając.
Podajemy.
Danie jest pyszne na ciepło, zimno, tak jak wspomniałam z ziemniaczkami ale również z białym pieczywem. Co tu dużo gadać, teraz gdy młoda kapusta opanowała rynki i bazarki pozostaje nam tylko ją udusić z koprem! Oczywiście w wersji wege zróbcie ją bez mięsa.
Powiązane notki:
Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu
Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)
Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustą
Filet z dorsza duszony z warzywami
Zielone spaghetti z kozim serem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/05/14/duszona-mloda-kapusta