Wykonanie
Bardzo smaczna
kapustka z dodatkiem
boczku i
koperkuDoskonała do "nieśmiertelnego"
schabowego ale nie tylko.Składniki- mała główka
białej kapusty-
boczek wędzony kilka plasterków-
koperek świeży lub suszony-
liść laurowy-
sól,
pieprz,
cukier,
ocet winny do smaku- łyżka
mąkiWykonanie
Kapustę drobno szatkuję, zalewam
wodą, tak aby tylko zakryła
kapustę, dodaję
liść laurowy i gotuję do miękkości. W międzyczasie
boczek kroję w mała kosteczkę i runienię na suchej patelni.Kiedy
kapustka jest juz miękka, do
boczku dodaje łyżkę
mąki, podlewam odrobiną
wody i mieszam na wolniutkim ogniu. Powstaje tzw. zasmażka, którą dodaje od
kapusty.Chwilkę jeszcze gotuję dodaję trochę
soli,
pieprzu,
octu winnego i
cukru do smaku.Na koniec posypuje obficie
koperkiem.Smacznego :)