Wykonanie
Młoda kapusta to warzywo, na które czeka się na wiosnę z niecierpliwością. W tym roku ugotowałam ją już kilka
razy. Tym razem postanowiłam zrobić
młodą kapustę zasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nie rozgotowana. Postanowiłam przygotować
kapustę zasmażaną z
boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż oczywiście można ją też zjeść samą lub z kromką
chleba...Składniki:1 średnia główka
młodej kapustyok 200 g
boczku wędzonego (jak najchudszy)
sól,
pieprzmała
młoda cebulkaodrobina
cukrukilka kropel
octu winnegotłuszcz wytopiony z
boczkudużo świeżego
koperkuWykonanie:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Główkę kroimy na ćwiartki, żeby wygodniej było szatkować. S zatkujemy na cienkie paski, wrzucamy do garnka, zalewamy
woda, tak aby przykryła prawie całą
kapustę. Lekko solimy i gotujemy do miękkości, uważając aby jej nie rozgotować. Odcedzamy. Doprawiamy do smaku. Ja oprócz
soli dodaje odrobinkę
cukru i kilka kropel
octu.
Kapusta ma wtedy lekko słodko-kwaśny smak, ale tylko tak nieznacznie.
Cebule drobno kroimy w kostkę,
boczek również i podsmażamy na patelni. Dodajemy łyżkę
mąki i robimy w ten sposób zasmażkę. Przelewamy gorącą zawartość patelni do ugotowanej
kapusty. Mieszamy i całość posypujemy sporą ilością młodego
kopru.