Wykonanie
piątek, 17 Maj 2013, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Duszona. Do tego
młode ziemniaczki. Czekam na to cały rok! Podobnie zresztą jak na
botwinkę,
rabarbar,
szparagi i kilka innych krótko dostępnych warzywPoniżej podaję Wam mój ulubiony sposób na
młodą kapustę.Składniki:główka
młodej kapustynieduża
cebulakawałek
surowego boczkupęczek
koperkułyżka
octu winnegosól,
pieprz i
cukier do smaku
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Boczek kroimy w kosteczkę. Przesmażamy
boczek z
cebulą.
Kapustę myjemy i szatkujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy
listek laurowy i dolewamy szklankę
wody. Dusimy po przykryciem, mieszając od czasu do czasu.Pod koniec duszenia (gdy
kapusta zmięknie) przekładamy do niej
boczek z
cebulą. Doprawiamy do smaku
cukrem,
solą i
pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę, odparowując nadmiar
wody. Na koniec dodajemy posiekany
koperek i
ocet. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.