ßßß
Tak przyrządzoną kapustę z zasmażką zawsze robi moja mama i muszę przyznać, że nie jadłam nigdy lepszej :-)Szczerze polecam :-)Składniki:1 główka młodej kapusty1 duża cebulakilka zielonych niedojrzałych agrestów20 dag boczku wędzonegokostka rosołowasól, pieprz, cukier (do smaku)4 listki laurowe2 czubate łyżki mąkikoperekWykonanie:Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i poszatkować. Zalać w garnku wodą, zagotować i pierwszą wodę odlać. Zalać ponownie, już mniejszą ilością wody, tak żeby tylko nam się nie przypalała podczas gotowania. Dodać liście laurowe, kostkę rosołową, agrest, pokrojoną cebulę i ugotować do miękkości. Następnie przyrządzić zasmażkę, boczek pokroić i wytopić na skwarki, dodać mąkę i przyrumienić. Odlać trochę wody z kapusty i dodać do zasmażki, zagotować i przełożyć do garnka z kapustą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany koperek i chwilę poddusić razem. Smacznego :-)