Wykonanie
Tak przyrządzoną
kapustę z zasmażką zawsze robi moja mama i muszę przyznać, że nie
jadłam nigdy lepszej :-)Szczerze polecam :-)Składniki:1 główka
młodej kapusty1 duża
cebulakilka zielonych niedojrzałych
agrestów20 dag
boczku wędzonegokostka rosołowasól,
pieprz,
cukier (do smaku)4
listki laurowe2 czubate łyżki
mąkikoperekWykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i poszatkować. Zalać w garnku
wodą, zagotować i pierwszą
wodę odlać. Zalać ponownie, już mniejszą ilością
wody, tak żeby tylko nam się nie przypalała podczas gotowania. Dodać
liście laurowe,
kostkę rosołową,
agrest, pokrojoną
cebulę i ugotować do miękkości. Następnie przyrządzić zasmażkę,
boczek pokroić i wytopić na skwarki, dodać
mąkę i przyrumienić. Odlać trochę
wody z
kapusty i dodać do zasmażki, zagotować i przełożyć do garnka z
kapustą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem. Dodać posiekany
koperek i chwilę poddusić razem. Smacznego :-)