ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z zasmażką

Młoda kapusta z zasmażką

nazwa

Wykonanie

Tak przyrządzoną kapustę z zasmażką zawsze robi moja mama i muszę przyznać, że nie jadłam nigdy lepszej :-)
Szczerze polecam :-)
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 duża cebula
kilka zielonych niedojrzałych agrestów
20 dag boczku wędzonego
kostka rosołowa
sól, pieprz, cukier (do smaku)
4 listki laurowe
2 czubate łyżki mąki
koperek
Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i poszatkować. Zalać w garnku wodą, zagotować i pierwszą wodę odlać. Zalać ponownie, już mniejszą ilością wody, tak żeby tylko nam się nie przypalała podczas gotowania. Dodać liście laurowe, kostkę rosołową, agrest, pokrojoną cebulę i ugotować do miękkości. Następnie przyrządzić zasmażkę, boczek pokroić i wytopić na skwarki, dodać mąkę i przyrumienić. Odlać trochę wody z kapusty i dodać do zasmażki, zagotować i przełożyć do garnka z kapustą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany koperek i chwilę poddusić razem. Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/06/Mloda-kapusta-z-zasmazka.html