ßßß Cookit - przepis na młoda kapustka na pierwszy dzień wiosny

młoda kapustka na pierwszy dzień wiosny

nazwa

Wykonanie

Ale dowcipna ta wiosna. Miała wczoraj przyjść a tymczasem zima nadal nie odpuszcza.
Topiliście Marzanny? Wspominałam dzisiaj "pierwszy dzień wiosny", gdy chodziłam jeszcze do szkoły. Wtedy obchodziło się "dzień wagarowicza". Pamiętam ogniska z gitarą, pierwsze piwa wypite ukradkiem. Dzisiaj pozostaje wziąć urlop na żądanie bo inaczej nikt nie zrozumie, że nie przyszedłeś do pracy.
Pomimo kiepskiej aury w mojej kuchni zawitała jednak wiosna. Młoda kapustka i młode ziemniaczki z koperkiem. Danie, którego nauczyłam się od mamy. Dobry, sprawdzony przepis. Polecam!
Składniki:
główka młodej kapusty
30 dkg boczku parzonego
1 duża cebula
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieprz
cukier
ocet winny
Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam boczek aby się zrumienił. Następnie dodaję cebulkę. Kapustę kroję jak na bigos. Gdy boczek z cebulką zmienią kolor na złoty, czas na dodanie kapusty. Całość obficie solę i przykrywam pokrywką. Na małym ogniu kapusta będzie powoli zmniejszała swoją objętość. Co jakiś czas należy zajrzeć do garnka i zamieszać. Kapusta powinna zredukować się, co najmniej o połowę. Gdy tak się stanie, doprawiam ją pieprzem i około dwoma łyżkami cukru. Na koniec wlewam 3 łyżki octu.
Podaję z młodymi ziemniakami z koperkiem. Niebo w gębie.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/03/moda-kapustka-na-pierwszy-dzien-wiosny.html