ßßß
Składniki:ciasto:400 g mąki krupczatki lub tortowej200 g masła2 żółtka2 łyżki śmietany1/2 łyżeczki olejku cytrynowego6 łyżek cukru pudru1 op. cukru z wanilią1/2 łyżeczki solidodatkowo:50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej150 ml konfitury morelowejsuszone morelerodzynkisuszone figisuszone śliwkipłatki migdałówbiała czekoladaśrednio po garści bakaliimasa czekoladowa:250 g margaryny100 g mlecznej czekolady100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao4 łyżki kakao1/3 szklanki mleka1/2 szklanki cukru1 laska waniliiPrzygotowanie:Ciasto przygotowujemy wg przepisu – klikMazurki wałkujemy na grubość 5 mm, układamy w dowolnych formach, np. 10 x 25 i 25 x 25 lub innych.Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.Masa czekoladowa: margarynę i czekoladę rozpuszczamy w mleku z cukrem i ziarenkami wanilii ( w tańszej wersji można użyć cukru z wanilią lub wanilinowego albo olejku waniliowego ). Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut mieszając.Białą czekoladę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach mleka lub kremówki.Mazurek czekoladowy :Spód smarujemy masą czekoladową, tak aby nie prześwitywał. Posypujemy migdałami, smarujemy czekoladą posypujemy rodzynkami, smarujemy czekoladą posypujemy pokrojonymi śliwkami, kolejna warstwa to figi i suszone morele.Dekorujemy je smugami z białej czekolady i posypką waflową ( choć nie jest konieczna ). Odstawiamy do stężenia.Mazurek morelowy:Konfiturę mieszamy ze skórką, 1/2 smarujemy gorący mazurek. Odstawiamy do przestudzenia. Czynność powtarzamy. Dekorujemy kwiatkami z pociętych moreli , migdałami , masą czekoladową, białą czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia.Powiązane notki:Mazurek różany z migdałamiPischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaDomowe czekoladowe Pralinki na Walentynki ( prosty przepis )Słodka kąpiel z pianką, czyli mus czekoladowy z karmelizowanymi owocami i beząOwsianka z czekoladą i jabłkami