ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1,5 szklanekmasło 180 gramówcukier 0,5 szklanekżółtka 2 sztuksól 1 szczyptaczekolada gorzka 250 gramówcukier puder 2 ząbkimasło 1 łyżek stołowychśmietana 1 szklaneklikier pomarańczowy 2 łyżek stołowychmigdały 75 gramóworzechy pekan 75 gramóworzechy włoskie 75 gramóworzechy laskowe 75 gramówfigi 50 gramówmorele suszone 50 gramówrodzynki (duże)50 gramówśliwki suszone 0,5 szklanekWykonanie:Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczoną, obsypaną mąką blachę. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.Polewa: połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier puder, łyżkę masła oraz gęstą śmietanę i wymieszać. Zdjąć z ognia i wymieszać z likierem.Migdały oraz orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku (ok. 10 minut). Figi, rodzynki, morele oraz śliwki przelać wrzątkiem na sitku.Nie posiekane bakalie rozłożyć na wystudzonym cieście i polać płyną polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: