ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekmargaryna 0.5 kosteksmalec 2 łyżek stołowychśmietana 1.11.1 szklanekcukier 0.6 szklanekproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychjajko 2 sztukolejek rumowy według uznaniasól według uznaniarodzynki 100 gramówmorela suszona 100 gramówfiga 100 gramówdaktyl 100 gramóworzechy włoskie 100 gramóworzechy leśne 100 gramówmigdały 100 gramówżurawina suszona 50 gramówmasło 50 gramówżółtka ugotowane na twardo 1 sztukWykonanie:Wykonanie ciasta: na stolnicy z mąki, margaryny, smalcu, śmietany (2 łyżki), cukru (2 łyżki), jajek,proszku do pieczenia, szczypty soli i kilku kropel olejku wyrobić kruche ciasto, wstawić na godz do lodówki.Wykonanie nadzienia: w garnku roztopić masło z cukrem (0.5 szklanki), dodać rodzynki, żurawinę, pokrojone morele, figi, daktyle, posiekane orzechy i migdały, chwilę pogotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Wlać śmietanę (1 szklanka), dobrze wymieszać i zagotować.Złożenie ciasta do pieczenia: 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dożą tortownicę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyłożyć letnią masę, wyrównać, przykryć rozwałkowanym pozostałym ciastem, po nakłuwać w kilku miejscach widelcem i posmarować rozmąconym jajkiem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30WyśmienitaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: